Grön mac ’n’ cheese

Grön mac ’n’ cheese

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(25)

Macaroni and cheese med broccoli, purjolök, spenat och en massa ost. Supergod vardagsmiddag. Recept ur kokboken Vego av Jamie Oliver

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
6 portioner
  • 400 g broccoli
  • 200 g purjolök, tunt skivad
  • 3 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 0.5 kruka färsk timjan, finhackad
  • 40 g smör, till stekning
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liter mjölk (minst 3 %)
  • 450 g makaroner
  • 30 g parmesan, finriven
  • 150 g lagrad cheddar, grovriven
  • 100 g babyspenat
  • salt och svartpeppar
  • 50 g mandelspån

Gör så här

  1. Skär broccolistammarna i tunna skivor och resten i små buketter. Stek broccolistammar, purjolök, vitlök och timjan i smör på medellåg värme i en stekpanna ca 15 min. Rör om då och då och häll sedan över grönsakerna i en kastrull.
  2. Pudra över mjölet och tillsätt mjölken lite i taget. Låt sjuda under omrörning tills det tjocknat, ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Koka pastan i saltat vatten i 5 min. Sätt ugnen på 175°.
  3. Tillsätt parmesan, nästan all cheddarost och spenaten i såskastrullen. Mixa till en slät sås med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Häll av vattnet från pastan och skaka av vattnet ordentligt.
  4. Vänd ner pastan i såsen och häll över i en ugnsform. Stick ner broccolibuketterna och strö över resten av osten och mandelspånet. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, 20–30 min.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Linda

2020-02-05

Gott! Ettåringen mölade makaroner som om det inte fanns en morgondag.

Sofie

2020-01-17

God rätt men passar inte så bra att spara som matlåda eftersom pastan suger åt sig all vätska och blir kladdig. En lösning kan vara att koka pastan väldigt al-dente. Lade till gröna ärtor och gröna sojabönor.

Grön mac ’n’ cheese
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 400 g broccoli
  • 200 g purjolök, tunt skivad
  • 3 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 0.5 kruka färsk timjan, finhackad
  • 40 g smör, till stekning
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liter mjölk (minst 3 %)
  • 450 g makaroner
  • 30 g parmesan, finriven
  • 150 g lagrad cheddar, grovriven
  • 100 g babyspenat
  • salt och svartpeppar
  • 50 g mandelspån

Grön mac ’n’ cheese

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(25)

Macaroni and cheese med broccoli, purjolök, spenat och en massa ost. Supergod vardagsmiddag. Recept ur kokboken Vego av Jamie Oliver

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
6 portioner

Gör så här

  1. Skär broccolistammarna i tunna skivor och resten i små buketter. Stek broccolistammar, purjolök, vitlök och timjan i smör på medellåg värme i en stekpanna ca 15 min. Rör om då och då och häll sedan över grönsakerna i en kastrull.
  2. Pudra över mjölet och tillsätt mjölken lite i taget. Låt sjuda under omrörning tills det tjocknat, ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Koka pastan i saltat vatten i 5 min. Sätt ugnen på 175°.
  3. Tillsätt parmesan, nästan all cheddarost och spenaten i såskastrullen. Mixa till en slät sås med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Häll av vattnet från pastan och skaka av vattnet ordentligt.
  4. Vänd ner pastan i såsen och häll över i en ugnsform. Stick ner broccolibuketterna och strö över resten av osten och mandelspånet. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, 20–30 min.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Linda

2020-02-05

Gott! Ettåringen mölade makaroner som om det inte fanns en morgondag.

Sofie

2020-01-17

God rätt men passar inte så bra att spara som matlåda eftersom pastan suger åt sig all vätska och blir kladdig. En lösning kan vara att koka pastan väldigt al-dente. Lade till gröna ärtor och gröna sojabönor.