Gotlandsknutar
  • Tid 80 min
  • Ugn 225º

Gotlandsknutar

3.38 (13 betyg)

  • Tillagningstid 80 min
  • Ingredienser 16
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

24 st
Ljus deg:
  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 13 dl vetemjöl, gärna special
Pensling:
  • 2 ägg
Garnering:
  • 1.5 dl sesamfrö eller vallmofrö
Grov deg:
  • 5 dl vatten eller mjölk
  • 50 g jäst
  • 0.5 dl olja eller flytande margarin
  • 1.5 tsk salt
  • 1.5 tsk sirap eller honung
  • 4 dl vetekli
  • 10 dl vetemjöl special
Extra smaksättning:
  • 100 g valnötter eller hasselnötter
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Använd ljus eller grov deg.

Ljus deg

  1. 1

    Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Tillsätt ev också hackade nötter. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt ca 30 minuter.

Grov deg

  1. 1

    Värm vattnet eller mjölken till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, fett, salt, sirap eller honung, kli eller grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Tillsätt ev också hackade nötter. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt ca 30 minuter.

  2. 2

    Dela degen och forma till längder. Skär varje längd i mindre bitar så att det totala antalet blir det som receptet avser. Rulla ut och forma dem till knutar. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter.

  3. 3

    Värm ugnen till 225°C. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar