Golden diva

Betyg (1-5):
5 (1 betyg)

Tillagningstid: 4 timmar + tid att torka kronan
Ugnstemperatur:125-175º
18 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Kardemummamacarons:
  • 170 g florsocker
  • 110 g siktat mandelmjöl
  • 3 äggvitor
  • 2 msk strösocker
  • 0.5 tsk malen kardemumma
  • Chokladbotten:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1.25 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2.5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 dl kokande vatten
  • 1 msk smör till formen
  • 2 msk kakao till formen
  • Pistagebotten:
  • 300 g riven mandelmassa
  • 80 g grovhackade pistagenötter
  • 3 ägg
  • 2.5 msk vetemjöl
  • 2 tsk pistageessens
  • 1 msk smör till formen
  • 2 msk mannagryn eller ströbröd till formen
  • Hallonfyllning:
  • 200 g hallon
  • Kardemumma- och cream cheese frosting:
  • 300 g rumsvarmt smör
  • 5 dl florsocker
  • 600 g philadelphiaost
  • 3 msk mjölk
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • 3 tsk malen kardemumma
  • Dekoration:
  • 500 g vit marsipan
  • ätbar guldspray
  • ätbara metallicfärger
  • ätbart guldglitter
  • 100 g sockerpasta till prinsesskrona

Gör så här

  1. Kardemummamacarons: Blanda florsocker med mandelmjöl och sikta genom en sil. Vispa äggvitor fluffigt i en ren och torr bunke. Tillsätt socker och fortsätt vispa till ett fast skum. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen och kardemumman i äggvitan. Blanda tills du har en jämn smet.<br /><br /> Spritsa rundlar knappt stora som femkronor på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila på plåten i minst 45 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare. Grädda en plåt i taget längst ner i ugnen (125 grader) cirka 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från pappret om du provar att lyfta dem. Låt kakorna svalna.<br /><br /> Lägg dem på en bricka och spraya med guldfärg. Se till att alla får en jämn färg.

Chokladbotten:

  1. Värm ugnen till 175 grader. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en skål. Rör runt så att allt är blandat.<br /><br /> Tillsätt resten av ingredienserna. Vispa tills allt är väl blandat och du har en jämn smet. Smöra två formar, 15 centimeter i diameter och bröa med kakao. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda cirka 30 minuter. Låt bottnarna svalna något innan du stjälper upp dem. Låt kallna helt.

Pistagebotten:

  1. Ugnen ska vara kvar på 175 grader. Blanda riven mandelmassa, hackade pistagenötter, ägg, mjöl och pistageessens. Vispa smeten pösig.<br /> <br /> Smöra två formar, 15 centimeter i diameter och bröa med mannagryn eller ströbröd. Fördela smeten jämt i de två formarna och grädda längst ner i ugnen cirka 20 minuter. Låt bottnarna svalna något innan du stjälper upp dem.

Hallonfyllning:

  1. Mosa hallonen något och låt ligga i en skål i väntan på att fylla tårtan. <br /><br /> Kardemumma- och cream cheese frosting: Vispa smöret fluffigt med elvisp. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet tills det är nästan vitt och fluffigt, gärna 10 minuter. Tillsätt philadelphiaost och vispa på låg hastighet tills det är blandat. Blanda i mjölk, vaniljpulver och kardemumma. Rör på låg hastighet tills allt är blandat.

Montering:

  1. Montering av den nedre större våningen: Skär av topparna på chokladbottnarna. Dela båda bottnarna i två delar. Lägg en bottenhalva på ett tårtfat. Täck chokladbottnen med mosade hallon. Bred ut ett lager med frosting. Lägg på en pistagebotten och täck med mosade hallon och frosting. Avsluta våningen med en chokladbotten och bred ut ett till tunt lager frosting och ställ in i kylen cirka 20 minuter så att det stelna lite. Knåda marsipanen varm. Kavla ut ett lock av marsipanen och klä hela tårtan med det. Skär bort marsipanen som sticker ut runt om. Ställ in tårtan i kylen. <br /><br /> Montering av den övre mindre våningen: Skär ut en mindre botten, 10 centimeter i diameter med hjälp av en assiett eller stor tekopp. Gör nu likadant med den övre våningen som med den undre. (Spara lite av frostingen för att fästa krona och macarons.) <br /><br /> Slutmontering: Ta ut båda tårtorna ur kylen. Fukta gärna marsipanen lite där den övre våningen kommer att stå med hjälp av en pensel. På så vis står våningarna stadigare. Placera den mindre våningen på den större. Spraya tårtan med guldfärg. Se till att allt är väl täckt. Låt torka en stund. Med hjälp av frosting fäster du macaronsen runt tårtan. Måla macaronsen i olika metallicfärger. Vissa fäster du guldglitter på. Avsluta med att fästa kronan på toppen med lite frosting, alternativt en bit chokladbotten (toppen du skar av tidigare) som du smetat frosting runt och sedan sprayat med guldfärg. Låt gärna en rad macarons gå runt kronan.

Tips

Följ länken nedan för att se hur du gör kronan. http://sockerrus.se/2011/04/20/steg-for-steg-prinsesskrona-ala-sockerrus/ Tårtan kan med fördel göras dagen innan den ska ätas så att den får gotta till sig.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Erika Östman

2016-01-29

En riktigt god kalastårta utan grädde och för glutenintoleranta. Obs! mjölk finns med men kan antagligen uteslutas eller ersättas med vatten. Ska försöka göra receptet till mitt barns födelsedag. Det blir ett riktigt kalas med en magnifik tårta värdigt en kung från franska hovet.

Liknande recept

Chokladbräck med bär, kolakrisp och rostade pinjenötter - Lotta Lundgren

(0)

Gräddtårta med rabarber och jordgubbar

(2)

Prinsesstårta

(108)

Jordgubbsglass med vaniljdrömmar

(1)

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

(21)

Frasvåfflor

(123)

Saffranskladdkaka

(27)

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)
35 st
  • Kardemummamacarons:
  • 170 g florsocker
  • 110 g siktat mandelmjöl
  • 3 äggvitor
  • 2 msk strösocker
  • 0.5 tsk malen kardemumma
  • Chokladbotten:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1.25 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2.5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 dl kokande vatten
  • 1 msk smör till formen
  • 2 msk kakao till formen
  • Pistagebotten:
  • 300 g riven mandelmassa
  • 80 g grovhackade pistagenötter
  • 3 ägg
  • 2.5 msk vetemjöl
  • 2 tsk pistageessens
  • 1 msk smör till formen
  • 2 msk mannagryn eller ströbröd till formen
  • Hallonfyllning:
  • 200 g hallon
  • Kardemumma- och cream cheese frosting:
  • 300 g rumsvarmt smör
  • 5 dl florsocker
  • 600 g philadelphiaost
  • 3 msk mjölk
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • 3 tsk malen kardemumma
  • Dekoration:
  • 500 g vit marsipan
  • ätbar guldspray
  • ätbara metallicfärger
  • ätbart guldglitter
  • 100 g sockerpasta till prinsesskrona

Golden diva

Betyg (1-5):
5 (1 betyg)

Tillagningstid: 4 timmar + tid att torka kronan
Ugnstemperatur:125-175º
18 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Kardemummamacarons: Blanda florsocker med mandelmjöl och sikta genom en sil. Vispa äggvitor fluffigt i en ren och torr bunke. Tillsätt socker och fortsätt vispa till ett fast skum. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen och kardemumman i äggvitan. Blanda tills du har en jämn smet.<br /><br /> Spritsa rundlar knappt stora som femkronor på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila på plåten i minst 45 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare. Grädda en plåt i taget längst ner i ugnen (125 grader) cirka 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från pappret om du provar att lyfta dem. Låt kakorna svalna.<br /><br /> Lägg dem på en bricka och spraya med guldfärg. Se till att alla får en jämn färg.

Chokladbotten:

  1. Värm ugnen till 175 grader. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en skål. Rör runt så att allt är blandat.<br /><br /> Tillsätt resten av ingredienserna. Vispa tills allt är väl blandat och du har en jämn smet. Smöra två formar, 15 centimeter i diameter och bröa med kakao. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda cirka 30 minuter. Låt bottnarna svalna något innan du stjälper upp dem. Låt kallna helt.

Pistagebotten:

  1. Ugnen ska vara kvar på 175 grader. Blanda riven mandelmassa, hackade pistagenötter, ägg, mjöl och pistageessens. Vispa smeten pösig.<br /> <br /> Smöra två formar, 15 centimeter i diameter och bröa med mannagryn eller ströbröd. Fördela smeten jämt i de två formarna och grädda längst ner i ugnen cirka 20 minuter. Låt bottnarna svalna något innan du stjälper upp dem.

Hallonfyllning:

  1. Mosa hallonen något och låt ligga i en skål i väntan på att fylla tårtan. <br /><br /> Kardemumma- och cream cheese frosting: Vispa smöret fluffigt med elvisp. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet tills det är nästan vitt och fluffigt, gärna 10 minuter. Tillsätt philadelphiaost och vispa på låg hastighet tills det är blandat. Blanda i mjölk, vaniljpulver och kardemumma. Rör på låg hastighet tills allt är blandat.

Montering:

  1. Montering av den nedre större våningen: Skär av topparna på chokladbottnarna. Dela båda bottnarna i två delar. Lägg en bottenhalva på ett tårtfat. Täck chokladbottnen med mosade hallon. Bred ut ett lager med frosting. Lägg på en pistagebotten och täck med mosade hallon och frosting. Avsluta våningen med en chokladbotten och bred ut ett till tunt lager frosting och ställ in i kylen cirka 20 minuter så att det stelna lite. Knåda marsipanen varm. Kavla ut ett lock av marsipanen och klä hela tårtan med det. Skär bort marsipanen som sticker ut runt om. Ställ in tårtan i kylen. <br /><br /> Montering av den övre mindre våningen: Skär ut en mindre botten, 10 centimeter i diameter med hjälp av en assiett eller stor tekopp. Gör nu likadant med den övre våningen som med den undre. (Spara lite av frostingen för att fästa krona och macarons.) <br /><br /> Slutmontering: Ta ut båda tårtorna ur kylen. Fukta gärna marsipanen lite där den övre våningen kommer att stå med hjälp av en pensel. På så vis står våningarna stadigare. Placera den mindre våningen på den större. Spraya tårtan med guldfärg. Se till att allt är väl täckt. Låt torka en stund. Med hjälp av frosting fäster du macaronsen runt tårtan. Måla macaronsen i olika metallicfärger. Vissa fäster du guldglitter på. Avsluta med att fästa kronan på toppen med lite frosting, alternativt en bit chokladbotten (toppen du skar av tidigare) som du smetat frosting runt och sedan sprayat med guldfärg. Låt gärna en rad macarons gå runt kronan.

Tips

Följ länken nedan för att se hur du gör kronan. http://sockerrus.se/2011/04/20/steg-for-steg-prinsesskrona-ala-sockerrus/ Tårtan kan med fördel göras dagen innan den ska ätas så att den får gotta till sig.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Erika Östman

2016-01-29

En riktigt god kalastårta utan grädde och för glutenintoleranta. Obs! mjölk finns med men kan antagligen uteslutas eller ersättas med vatten. Ska försöka göra receptet till mitt barns födelsedag. Det blir ett riktigt kalas med en magnifik tårta värdigt en kung från franska hovet.

Liknande recept

Chokladbräck med bär, kolakrisp och rostade pinjenötter - Lotta Lundgren

(0)

Gräddtårta med rabarber och jordgubbar

(2)

Prinsesstårta

(108)

Jordgubbsglass med vaniljdrömmar

(1)

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

(21)

Frasvåfflor

(123)

Saffranskladdkaka

(27)

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies