Glasstårta med choklad

Betyg (1-5):
3.46 (37 betyg)

Gör din egen glasstårta med marängbotten och toppa med vispgrädde.

Tillagningstid: 1 tim +1 tim30 min i ugn + 6 tim i frysen
Ugnstemperatur:100º
12 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Marängbottnar:
  • 4 ägg, endast vitan
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1.5 dl strösocker
  • 2.5 dl florsocker
  • Chokladglassfyllning:
  • 2 dl pekannötter (100 g)
  • 9 msk strösocker
  • 1 msk vatten
  • 200 g mörk choklad
  • 2 ägg, endast vitan
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 ägg, endast gulan
  • Chokladsås:
  • 0.5 dl kakao
  • 1 dl strösocker
  • 1.5 dl vatten

Gör så här

  1. Marängbottnar: Vispa äggvitor, citron-saft och hälften av sockret till ett vitt, fast skum. Vispa ännu en stund och tillsätt resten av sockret, lite i taget, och vispa tills du kan vända bunken upp och ner. Sikta i florsockret och vänd ner med en slickepott. Rita 2 cirklar med 22 centimeter i diameter på 2 bakplåtspapper och fördela marängsmeten i cirklarna. Grädda mitt i ugnen på 100° i 1,5 timme. Låt svalna på galler.

Chokladglassfyllning:

  1. Torrosta nötterna i en stekpanna och lägg åt sidan. Smält 3 msk socker och vatten i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Ta bort från värmen. Vänd ner nötterna. Låt svalna på ett bakplåtspapper och hacka sedan grovt. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt 2 msk socker och vispa ett par minuter till. Vispa grädden lätt fluffig. Vispa äggulor och 4 msk socker fluffigt. Häll ner chokladen i äggulorna och rör om. Vänd ner grädden, äggvitorna och pecannötterna (spara några till garnering) i chokladen.
  3. Fodra en springform, 22 eller 24 centimeter i diameter, med plastfolie. Lägg i en marängbotten och häll på glassfyllningen. Lägg den andra marängbotten överst och tryck försiktigt ner i glassen. Låt stå i frysen minst 6 timmar.

Chokladsås:

  1. Rör ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull och koka tills såsen börjar tjockna, cirka 8 minuter, rör då och då. Låt svalna helt. Ta fram tårtan ur frysen ca 20 minuter innan servering. Ringla över chokladsås och strö över de sparade nötterna.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



frida

2014-09-24

Typ den godaste glasstårtan jag ätit. Avancerad men så värt det! Bjöd på den och alla var helt sålda :)

Lina

2013-12-28

Väldigt god! Skippade nötterna och lätt att göra om till mjölkfri, glutenfri är den ju redan så detta recept kan jag absolut rekommendera!

Liknande recept

Midsommartårta

(33)

Saras påsktårta

(177)

Jordgubbspavlova

(47)

Frukt och bär med vaniljkräm

(1)

Fryst apelsinsabayon med tropisk fruktsallad

(3)

Chokladpavlova med banan och hasselnötter

(4)

Crème brûlée

(124)

Nutella semifreddo

(0)
14 st
  • Marängbottnar:
  • 4 ägg, endast vitan
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1.5 dl strösocker
  • 2.5 dl florsocker
  • Chokladglassfyllning:
  • 2 dl pekannötter (100 g)
  • 9 msk strösocker
  • 1 msk vatten
  • 200 g mörk choklad
  • 2 ägg, endast vitan
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 ägg, endast gulan
  • Chokladsås:
  • 0.5 dl kakao
  • 1 dl strösocker
  • 1.5 dl vatten

Glasstårta med choklad

Betyg (1-5):
3.46 (37 betyg)

Gör din egen glasstårta med marängbotten och toppa med vispgrädde.

Tillagningstid: 1 tim +1 tim30 min i ugn + 6 tim i frysen
Ugnstemperatur:100º
12 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Marängbottnar: Vispa äggvitor, citron-saft och hälften av sockret till ett vitt, fast skum. Vispa ännu en stund och tillsätt resten av sockret, lite i taget, och vispa tills du kan vända bunken upp och ner. Sikta i florsockret och vänd ner med en slickepott. Rita 2 cirklar med 22 centimeter i diameter på 2 bakplåtspapper och fördela marängsmeten i cirklarna. Grädda mitt i ugnen på 100° i 1,5 timme. Låt svalna på galler.

Chokladglassfyllning:

  1. Torrosta nötterna i en stekpanna och lägg åt sidan. Smält 3 msk socker och vatten i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Ta bort från värmen. Vänd ner nötterna. Låt svalna på ett bakplåtspapper och hacka sedan grovt. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt 2 msk socker och vispa ett par minuter till. Vispa grädden lätt fluffig. Vispa äggulor och 4 msk socker fluffigt. Häll ner chokladen i äggulorna och rör om. Vänd ner grädden, äggvitorna och pecannötterna (spara några till garnering) i chokladen.
  3. Fodra en springform, 22 eller 24 centimeter i diameter, med plastfolie. Lägg i en marängbotten och häll på glassfyllningen. Lägg den andra marängbotten överst och tryck försiktigt ner i glassen. Låt stå i frysen minst 6 timmar.

Chokladsås:

  1. Rör ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull och koka tills såsen börjar tjockna, cirka 8 minuter, rör då och då. Låt svalna helt. Ta fram tårtan ur frysen ca 20 minuter innan servering. Ringla över chokladsås och strö över de sparade nötterna.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



frida

2014-09-24

Typ den godaste glasstårtan jag ätit. Avancerad men så värt det! Bjöd på den och alla var helt sålda :)

Lina

2013-12-28

Väldigt god! Skippade nötterna och lätt att göra om till mjölkfri, glutenfri är den ju redan så detta recept kan jag absolut rekommendera!

Liknande recept

Midsommartårta

(33)

Saras påsktårta

(177)

Jordgubbspavlova

(47)

Frukt och bär med vaniljkräm

(1)

Fryst apelsinsabayon med tropisk fruktsallad

(3)

Chokladpavlova med banan och hasselnötter

(4)

Crème brûlée

(124)

Nutella semifreddo

(0)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies