Fryst chokladmoussetårta
  • Tid 30 min + tid i kyl
  • Ugn 175º

Fryst chokladmoussetårta

3.37 (60 betyg)

Fryst tårta med mandelbotten och fyllning med smak av kaffe och choklad.

  • Tillagningstid 30 min + tid i kyl
  • Ingredienser 9
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

12 bitar
Botten:
  • 200 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 1 msk kakao
Fyllning:
  • 150 g mörk blockchoklad
  • 3 ägg
  • 2 msk kaffe, bryggt och kallt
  • 1 msk konjak
  • 2 dl vispgrädde eller mellangrädde
Garnering:
  • 50 g blockchoklad, mörk eller rostad flagad sötmandel
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt på ugnen. Riv mandelmassan, tillsätt äggen och rör kraftigt till en jämn porös smet. Tillsätt kakaon mot slutet. Lägg en rundel av bakplåtspapper i botten av formen. Häll i smeten och bred ut den. Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 min. Låt kakan svalna något. Stjälp upp den och tag bort papperet.

Fyllning

  1. 1

    Smält blockchokladen. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner en gula i taget i chokladen, därefter kallt kaffe och ev konjak. Vispa vitorna till fast skum och vänd ner det. Vispa grädden och rör ner den till sist. Moussekrämen ska vara väl blandad. Lägg den kalla tårtbottnen i formen. Häll i moussekrämen. Täck formen och låt den stå i frysen 4-5 timmar eller längre.

  2. 2

    Tårtan kommer bäst till sin rätt nätt och jämnt tinad. Låt formen stå täckt i kylskåp ca 45 min eller lägg upp tårtan på fat och låt den stå i rumstemperatur ca 15 min. Garnera ev tårtan med flagad blockchoklad eller mandel.

Variation

  1. 1

    Uteslut mandelbottnen och ersätt den med en ljus mousse av 100 g vit eller ljus blockchoklad, 2 ägg och 1 dl grädde. Häll först den mörka moussen i en 1,5 liters form, sedan den ljusa ovanpå. Täck över och frys den. Servera gärna en knaprig kaka till.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Marlene

    Smarrig och lätt att göra!

  • sanna

    choklad