
Fläskkarré i ugn med honungsmarinad
En redig middag där helstekt fläskkarré med honung och chili tar plats på matbordet. Sällskap gör även en rostad rotfruktssallad i god vinägrett med lime och persilja.
- 800 g hel fläskkarré utan ben
- 2 msk smör
- 2 msk flytande honung
- 0.5 urkärnad och finhackad chili
- 4 finhackade vitlöksklyftor
- 1 msk riven färsk ingefära
- 0.5 tsk svartpeppar
- 1 dl vatten, till skyn
- 1 tsk salt
- Rostad rotfruktssallad:
- 3 skalade morot, i bitar
- 3 skalade palsternackor, i bitar
- 3 skalade potatisar, i klyftor
- 0.25 skalad rotselleri, i bitar
- 2 msk olivolja
- 250 g cocktailtomater, i halvor
- 1 rödlök, i smala klyftor
- Vinägrett:
- 1 lime, pressad saft
- 3 msk olivolja
- 0.5 tsk svartpeppar
- 0.5 dl persilja, klippt
Gör så här
- Hetta upp en stekpanna och bryn fläskkarrén i smör (spara stekfettet till senare). Blanda honungen med chili och kryddor och gnid in köttet med kryddblandningen. Lägg fläskkarrén i en ugnssäker form.
- Stek klart i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är 70-75 grader. Blanda stekfettet med vatten och ös karrén med vätskan några gånger i ugnen. Ta ut och låt köttet vila i minst 10 minuter innan det skärs upp.
Rostad rotfruktssallad
- Blanda rotfrukterna med olivolja i en långpanna. Rosta mitt i ugnen tills rotfrukterna fått fin färg, cirka 20 minuter. Plåten med rotfrukterna kan gärna vara inne i ugnen samtidigt som köttet.
- Sätt i så fall plåten med rotsaker överst. När köttet är klart, höj värmen till 250 grader och låt rotsakerna stå inne 5 minuter extra för fin färg. Blanda alla ingredienserna till vinägretten.
- Blanda rotfrukterna med tomater, rödlök och vinägrett. Ringla lite av stekskyn från formen över köttet. Klipp eventuellt över lite persilja innan servering.
Fläskkarré i ugn med honungsmarinad
En redig middag där helstekt fläskkarré med honung och chili tar plats på matbordet. Sällskap gör även en rostad rotfruktssallad i god vinägrett med lime och persilja.
Gör så här
- Hetta upp en stekpanna och bryn fläskkarrén i smör (spara stekfettet till senare). Blanda honungen med chili och kryddor och gnid in köttet med kryddblandningen. Lägg fläskkarrén i en ugnssäker form.
- Stek klart i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är 70-75 grader. Blanda stekfettet med vatten och ös karrén med vätskan några gånger i ugnen. Ta ut och låt köttet vila i minst 10 minuter innan det skärs upp.
Rostad rotfruktssallad
- Blanda rotfrukterna med olivolja i en långpanna. Rosta mitt i ugnen tills rotfrukterna fått fin färg, cirka 20 minuter. Plåten med rotfrukterna kan gärna vara inne i ugnen samtidigt som köttet.
- Sätt i så fall plåten med rotsaker överst. När köttet är klart, höj värmen till 250 grader och låt rotsakerna stå inne 5 minuter extra för fin färg. Blanda alla ingredienserna till vinägretten.
- Blanda rotfrukterna med tomater, rödlök och vinägrett. Ringla lite av stekskyn från formen över köttet. Klipp eventuellt över lite persilja innan servering.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-05-05
Hej Lena! Stavfel av oss, tack för att du påpekade det. Nu är det fixat! /Maja (redaktör)
2020-04-28
Hej, receptet är felstavat och går därmed inte att söka upp. Det ska ju vara honungsmarinad, inte honuGNs marinad.
2020-01-19
Inge salt?
2019-04-29
Hej Bo! Tack för din kommentar, vi tar med oss det till våra receptmakare. Ha en fin dag! /Elsa, webbredaktör
2019-04-28
Vore bra om chili och vitlök kunde anges i mått istället för antal. I bland köper jag färdig hackad fryst chili.. Storleken på både chili och vitlök varierar också. Så t ex 1 tsk finhackad vitlök.
2017-08-28
Mycket gott, som sagt av flera tidigare kommentatorer. Men ett gott rödvin var bortkastat till den asieninspirerade kryddningen. Ett halvsött vitt vin hade kanske fungerat, likaså öl.
2016-03-15
Riktigt gott. Ingen smak som tar överhanden. Räkna med att tiden i ugnen blir längre än receptet anger. För mig tog det ca 1 tim 40 min och då körde jag på högre temperatur än angivet.
2015-12-11
Hur länge ska köttet vara inne i ugnen ungefär?
2015-04-12
Så goood sås det blev!
2015-01-09
Fantastiskt!
2013-10-04
Sarah/ Ja längre än 1 timme såklart eftersom biten va mer än 800 gram (1.3)och säkert kylskåpskall = 3 tim
2013-01-26
Dela upp köttet i mindre stycken, så det går snabbare. Så blir det mer kött med god yta. Strimla köttet när det är klar och ät med pitabröd, sallad, tomat, vårlök. Koka upp det som är kvar av marinaden med lite redning och använd som sås - eller ta lite yogurth. Vansinnigt gott!
2012-11-18
Jag brukar kött på bit ligga framme en halvdag innan jag förbereder det för ugnen. Då tar det inte så lång tid.
2012-11-04
Vi hade en bit kött på närmre 1,3kg.. tog drygt 3h i ugnen att tilllaga.. Så lång över 1h som angivet
2012-08-14
Jag har ökat tiden i ugn i receptet, men håll koll på innertemperaturen.
2012-04-12
Såå gott! Jag kan verkligen rekommendera detta recept.
2012-03-16
Det tog betydligt mer än en timme att laga...
2012-03-16
Tidsangivelsen för hela rätten står högst upp, så det tar ca 1 timme.
2012-03-15
Saknar tidsangivelse på hur lång tid det tar ungefär tills köttet är färdigt?
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-05-05
Hej Lena! Stavfel av oss, tack för att du påpekade det. Nu är det fixat! /Maja (redaktör)
Lena
2020-04-28
Hej, receptet är felstavat och går därmed inte att söka upp. Det ska ju vara honungsmarinad, inte honuGNs marinad.
Pia
2020-01-19
Inge salt?
2019-04-29
Hej Bo! Tack för din kommentar, vi tar med oss det till våra receptmakare. Ha en fin dag! /Elsa, webbredaktör
Bo
2019-04-28
Vore bra om chili och vitlök kunde anges i mått istället för antal. I bland köper jag färdig hackad fryst chili.. Storleken på både chili och vitlök varierar också. Så t ex 1 tsk finhackad vitlök.
Anders
2017-08-28
Mycket gott, som sagt av flera tidigare kommentatorer. Men ett gott rödvin var bortkastat till den asieninspirerade kryddningen. Ett halvsött vitt vin hade kanske fungerat, likaså öl.
R
2016-03-15
Riktigt gott. Ingen smak som tar överhanden. Räkna med att tiden i ugnen blir längre än receptet anger. För mig tog det ca 1 tim 40 min och då körde jag på högre temperatur än angivet.
Andreas
2015-12-11
Hur länge ska köttet vara inne i ugnen ungefär?
Kristina
2015-04-12
Så goood sås det blev!
Sara
2015-01-09
Fantastiskt!
Rufus
2013-10-04
Sarah/ Ja längre än 1 timme såklart eftersom biten va mer än 800 gram (1.3)och säkert kylskåpskall = 3 tim
Åsa
2013-01-26
Dela upp köttet i mindre stycken, så det går snabbare. Så blir det mer kött med god yta. Strimla köttet när det är klar och ät med pitabröd, sallad, tomat, vårlök. Koka upp det som är kvar av marinaden med lite redning och använd som sås - eller ta lite yogurth. Vansinnigt gott!
Sonny
2012-11-18
Jag brukar kött på bit ligga framme en halvdag innan jag förbereder det för ugnen. Då tar det inte så lång tid.
sarah
2012-11-04
Vi hade en bit kött på närmre 1,3kg.. tog drygt 3h i ugnen att tilllaga.. Så lång över 1h som angivet
2012-08-14
Jag har ökat tiden i ugn i receptet, men håll koll på innertemperaturen.
Ingrid
2012-04-12
Såå gott! Jag kan verkligen rekommendera detta recept.
Majsan
2012-03-16
Det tog betydligt mer än en timme att laga...
2012-03-16
Tidsangivelsen för hela rätten står högst upp, så det tar ca 1 timme.
Gisela
2012-03-15
Saknar tidsangivelse på hur lång tid det tar ungefär tills köttet är färdigt?