Flädersaft

Flädersaft

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(47)

När flädern blommar är det dags att göra sin egen flädersaft! Vårt recept på fläderblomssaft görs på 40 klasar för extra mycket smak av sommar!

3 liter
  • 40 fläderblomsklasar
  • 3 citroner
  • 50 g citronsyra
  • 2 liter vatten
  • 2 kg socker

Gör så här

  1. Äkta fläder har vita flata blomklasar och blommar kring midsommar och i början av juli.
  2. Skölj blomklasarna, skaka av vattnet och lägg dem i en bunke eller kruka. Borsta citronerna rena i varmt vatten. Skär dem först i klyftor, sedan i tunna skivor. Lägg dem och citronsyran i bunken. Koka upp vatten och socker. Häll det kokhett i bunken och rör om. Täck över och låt stå svalt ca 5 dygn.
  3. Sila saften i en silställning. Häll den i rena kalla flaskor, ända upp till kanten. Förslut dem och förvara i kylskåp. Hållbarheten är begränsad. Eller häll saften i frysbägare till 2 cm från kanten, förslut och frys in.
  4. Serveras utspädd som förfriskning, i bål och drinkar, i efterrätter, t ex sorbet, Frukt i gelé.

Tips

Frys in saften i små PET-flaskor eller matlådor och ta fram efterhand.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2021-06-23

Hej Marie, det blir ca 3 liter eftersom flädern och citronerna också ger ifrån sig en del vätska. Lycka till!

Marie

2021-06-21

Hur kan det bli 3 l saft, när det bara är 2 liter vatten i receptet?

Jeanette

2020-07-06

Den godaste saften jag gjort! Tack för receptet.

Flädersaft
5 st
  • Ingredienser (5)
  • 40 fläderblomsklasar
  • 3 citroner
  • 50 g citronsyra
  • 2 liter vatten
  • 2 kg socker

Flädersaft

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(47)

När flädern blommar är det dags att göra sin egen flädersaft! Vårt recept på fläderblomssaft görs på 40 klasar för extra mycket smak av sommar!

3 liter

Gör så här

  1. Äkta fläder har vita flata blomklasar och blommar kring midsommar och i början av juli.
  2. Skölj blomklasarna, skaka av vattnet och lägg dem i en bunke eller kruka. Borsta citronerna rena i varmt vatten. Skär dem först i klyftor, sedan i tunna skivor. Lägg dem och citronsyran i bunken. Koka upp vatten och socker. Häll det kokhett i bunken och rör om. Täck över och låt stå svalt ca 5 dygn.
  3. Sila saften i en silställning. Häll den i rena kalla flaskor, ända upp till kanten. Förslut dem och förvara i kylskåp. Hållbarheten är begränsad. Eller häll saften i frysbägare till 2 cm från kanten, förslut och frys in.
  4. Serveras utspädd som förfriskning, i bål och drinkar, i efterrätter, t ex sorbet, Frukt i gelé.

Tips

Frys in saften i små PET-flaskor eller matlådor och ta fram efterhand.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2021-06-23

Hej Marie, det blir ca 3 liter eftersom flädern och citronerna också ger ifrån sig en del vätska. Lycka till!

Marie

2021-06-21

Hur kan det bli 3 l saft, när det bara är 2 liter vatten i receptet?

Jeanette

2020-07-06

Den godaste saften jag gjort! Tack för receptet.