Färslimpa med gräddsås, lingon och grönkål
  • Tid 50 min
  • Ugn 200º

Färslimpa med gräddsås, lingon och grönkål

4.4 (10 betyg)

När du är sugen på traditionella smaker med gräddsås och tillbehör men inte har lust att äta kött – då är denna perfekt!

  • Tillagningstid 50 min
  • Ingredienser 20
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g potatis
  • 125 g frysta lingon
  • 0.5 dl agavesirap
  • 100 g grönkål
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
Svampgräddsås
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 200 g champinjoner, halverade
  • 250 ml Imat
  • 0.5 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 dl vatten
  • svartpeppar
Färslimpa
  • 800 g formbar vegofärs
  • 1 gul lök, grovriven
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk grönpeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 200°. Blanda färsen med lök och vitlök. Mortla ihop de torra kryddorna och tillsätt dem. Fyll en oljad brödform, ca 24 x10 cm, med färssmeten. Grädda mitt i ugnen ca 45 min.

  2. 2

    Koka potatisen i saltat vatten. Rör de frysta lingonen med agavesirapen tills lingonen tinat något.

Svampgräddsås:

  1. 1

    Stek lök och svamp i en stekpanna tills svampen vätskat av sig. Häll i havregrädde, buljongtärning, soja och vatten. Låt sjuda ca 10 min. Smaka av med peppar.

  2. 2

    Hetta upp olja i en stekpanna och fräs grönkålen hastigt i lite salt. Servera färslimpan med svampsås, potatis, rårörda lingon och grönkål.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Emelie Charlotta

    Superenkel och supergott och supersnabbt. Om du ska göra stor sats behöver färsen gott om tid på sig att tina. MINST 1,5h för att tina ett paket anammas formbara färs om 850 g i rumstemperatur. Resten går supersnabbt. Om du inte har mortel kan du krossa grönpeppar under handtaget på exempelvis en kökskniv mot en skärbräda.