Svampfyllt smördegspaket med ädelostsås och rufspotatisar
  • Tid 45 min
  • Ugn 225º

Svampfyllt smördegspaket med ädelostsås och rufspotatisar

4 (3 betyg)

En härligt god vegetarisk festrätt med svamp och ädelost

  • Tillagningstid 45 min
  • Ingredienser 21
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • 400 g färsk spenat
  • 250 g färsk smördeg på rulle
  • 1 ägg
  • 0.5 msk sesamfrön
Rufsiga potatisar
  • 800 g potatis
  • 20 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
Ädelostsås och stekta tomater
  • 140 g ädelost
  • 1 dl grädde
  • 400 g söta körsbärstomater
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 tsk flingsalt
  • 0.5 msk balsamvinäger
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Dela champinjonerna i fyra bitar. Hacka lök och vitlök. Stek svampen i smör tills vätskan släppt. Salta, peppra och häll i chiliflakes.

  2. 2

    Tillsätt lök och vitlök och stek tills löken är mjuk. Lägg ner spenaten. Vänd runt tills den sjunkit ihop. Häll över i ett durkslag och låt rinna av ca 15 min, tryck gärna ut lite med handen. (Den avrunna vätskan kan ev tillsättas i ostsåsen.)

Rufsiga potatisar:

  1. 1

    Sätt ugnen på 225°. Skala och koka potatisarna i saltat vatten ca 5 min. Häll av vattnet genom ett durkslag och ruska om så potatisarna blir naggade runt om. Lägg dem i en ugnsform, hyvla på smör och ringla över olja. Rosta dem gyllene högre upp i ugnen, ca 30 min. Ruska om dem minst tre gånger under tiden.

  2. 2

    Skär smördegen i fyra bitar och lägg svampfyllningen mitt på. Vik in kanterna och nyp ihop degen så det är tätt. Vänd paketen och lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

  3. 3

    Pensla med lätt vispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen 20–25 min. Ädelostsås och tomater: Smält osten i grädden till en sås. Stek tomaterna i olja några minuter före servering. Salta och stänk på balsamvinäger.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Behåll den gröna kvisten på tomaterna så ser det vackert ut vid servering.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Marianne

    Bästa receptet som jag sparat till alla "finmiddagar"!

  • Karin

    Smördegspaketen blev stora och välfyllda, nästan svåra att få ihop. Spenaten jag köpte var redan sköljd så röran behövde inte stå och rinna av. Gjorde vanlig klyftpotatis till istället. Ädelostsåsen är verkligen pricken över i:et. Kommer laga detta igen!