Fänkålsgravad lax

Betyg (1-5):
4 (2 betyg)

Fänkål och citron är bästa smaksättningen av lax. Recept av Niklas Ekstedt

Tillagningstid: 15 min + 2 dygn att grava
6 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (13)
  • 500 g laxfilé med skinn
  • 2 msk fänkålsfrön
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 3 msk salt
  • 3 msk strösocker
  • 1 citron, finrivet skal (endast det gula)
  • 0.5 dl hackad dill
  • 2 tsk fänkålsfrön, torrostade
  • Hyvlad fänkål
  • 1 fänkål
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 citron, finrivet skal (endast det gula) och saft
  • salt
  • Till servering
  • hovmästarsås

Gör så här

  1. Mortla fänkålsfrön och vitpeppar, blanda med salt, socker och citronskal. Gnid in laxen med kryddblandningen.
  2. Lägg laxen i en plastpåse och lägg påsen i en form med skinnsidan uppåt. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme, så att salt och socker smälter.
  3. Ställ i kylskåp och låt grava 2 dygn, vänd påsen efter 1 dygn. Häll av vätskan och torka av laxen. Klappa in laxen med dillen och skär i tunna skivor.

Hyvlad fänkål:

  1. Hyvla fänkålen tunt med mandolin eller osthyvel. Vänd ihop med olivolja och citron, smaka av med salt.
  2. Lägg upp laxen på ett serveringsfat. Strö över rostade fänkålsfrön och servera med den hyvlade fänkålen och hovmästarsås.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Gravad röding

(22)

Krämig koriander- och chilisill

(2)

Lenas medelhavssill

(0)

Äpple- och pepparrotssill

(115)

Marinmarinerad lax

(6)

Sillmackor med potatiskräm på rågbröd

(0)

Krämig citrongrässill

(1)

Västerbottenspaj med rullströmming

(0)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 500 g laxfilé med skinn
  • 2 msk fänkålsfrön
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 3 msk salt
  • 3 msk strösocker
  • 1 citron, finrivet skal (endast det gula)
  • 0.5 dl hackad dill
  • 2 tsk fänkålsfrön, torrostade
  • Hyvlad fänkål
  • 1 fänkål
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 citron, finrivet skal (endast det gula) och saft
  • salt
  • Till servering
  • hovmästarsås

Fänkålsgravad lax

Betyg (1-5):
4 (2 betyg)

Fänkål och citron är bästa smaksättningen av lax. Recept av Niklas Ekstedt

Tillagningstid: 15 min + 2 dygn att grava
6 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Mortla fänkålsfrön och vitpeppar, blanda med salt, socker och citronskal. Gnid in laxen med kryddblandningen.
  2. Lägg laxen i en plastpåse och lägg påsen i en form med skinnsidan uppåt. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme, så att salt och socker smälter.
  3. Ställ i kylskåp och låt grava 2 dygn, vänd påsen efter 1 dygn. Häll av vätskan och torka av laxen. Klappa in laxen med dillen och skär i tunna skivor.

Hyvlad fänkål:

  1. Hyvla fänkålen tunt med mandolin eller osthyvel. Vänd ihop med olivolja och citron, smaka av med salt.
  2. Lägg upp laxen på ett serveringsfat. Strö över rostade fänkålsfrön och servera med den hyvlade fänkålen och hovmästarsås.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Gravad röding

(22)

Krämig koriander- och chilisill

(2)

Lenas medelhavssill

(0)

Äpple- och pepparrotssill

(115)

Marinmarinerad lax

(6)

Sillmackor med potatiskräm på rågbröd

(0)

Krämig citrongrässill

(1)

Västerbottenspaj med rullströmming

(0)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies