Dansk marsipan- och jordgubbstårta
  • Tid 1 tim
  • Ugn 200º

Dansk marsipan- och jordgubbstårta

2.96 (25 betyg)

En tårta med mördegsbotten, fylld med marsipan och toppad med vaniljkräm och jordgubbar.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 16
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

6 portioner
Mördeg:
  • 4 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 0.5 dl socker
  • 1 ägg, endast gulan
Fyllning:
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 100 g riven marsipan eller mandelmassa
  • 1 ägg, endast gulan
  • 100 g smält mörk choklad
Vaniljkräm:
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg, endast gulan
  • 2 msk majsena
  • 1 msk socker
  • 1 urskrapade frön från vaniljstång
Garnering:
  • 1 liter jordgubbar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Rör ihop mördegen och lägg den i en plastpåse i kylskåpet i ca 30 minuter. Degen blir då lättare att kavla.

  2. 2

    Rör smör och socker tillsammans med marsipan eller mandelmassa och ägg. Kavla ut mördegen och lägg den i en smord springform. Bred fyllningen över och grädda i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan svalna. Smält chokladen i ett vattenbad. Pensla kakan med chokladen.

Vaniljkräm

  1. 1

    Blanda grädde, mjölk, äggulor, majsena och socker i en kastrull. Sjud på svag värme under konstant vispning tills krämen tjocknat. Koka absolut inte, då koagulerar äggulorna.

  2. 2

    Låt krämen svalna. Rör ner vaniljfröna i den kalla krämen. Bred vaniljkrämen över chokladtäcket när detta stelnat.

  3. 3

    Garnera tårtan med rikligt med jordgubbar.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar