Coq au vin extra allt
  • Tid 40 min
  • Ugn 200º

Coq au vin extra allt

3.89 (9 betyg)

  • Tillagningstid 40 min
  • Ingredienser 23
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

4 portioner
  • 8 kycklinglårfiléer, ca 500 g
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 msk smör
  • 20 steklökar
  • 250 g champinjoner, kvartade
  • 140 g italiensk salami, gärna fänkålssalami eller sopresa, tärnad
  • 1 vitlöksklyfta, tunt skivad
  • 2 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 blekselleristjälkar, strimlade
  • 2 kycklingbuljongtärningar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 lagerblad
  • salt
Mos på rostad vitkål:
  • 300 g vitkål
  • 1 tsk olivolja
  • 600 g potatis
  • 1 dl grädde
  • salt
Till servering:
  • crème fraiche
  • färsk timjan till garnering
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Mos på rostad vitkål: Sätt ugnen på 200°. Skär vitkålen i klyftor och vänd runt i oljan. Rosta mitt i ugnen tills de är mjuka med fin färg, ca 15 min.

  2. 2

    Skala och koka potatisen i saltat vatten. Mixa kålen till en slät puré och mosa potatisen. Blanda ihop och tillsätt grädden. Smaka av med salt. (Mixa inte potatisen, för stärkelsen gör moset klistrigt.)

  3. 3

    Salta och peppra kycklingen. Hetta upp en gryta. Bryn kycklingbitarna i smör till fin yta. Lägg åt sidan.

  4. 4

    Stek lök, svamp, salami och vitlök i samma gryta 2–3 min. Lägg tillbaka kycklingen, häll på vatten och vin. Tillsätt selleri, buljongtärningar, torra kryddor och lagerblad. Låt sjuda under lock ca 20 min. Smaka av med salt och servera ev med en klick crème fraiche och moset. Garnera med timjan.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Skär inte bort fettet från kycklingen, det smälter bort och ger en god smak åt grytan.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Sven-Inge

    Väldigt gott!

  • Cecilia

    Får ta mer kyckling nästa gång, räckte knappt till tre. Var såååå himla gott!

  • Nestor

    Jättegott!