Chokladbrylé med röda bär och italiensk hallonmaräng

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Lite utmanande recept, men väl värt mödan.

Tillagningstid: 1 timme + tid att kallna
Ugnstemperatur:125-275º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 5 ägg, endast gulan
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0.5 vaniljstång
  • 75 g mörk choklad 70%
  • Till toppen:
  • 3 tsk strösocker
  • Hallonmaräng:
  • 2 dl frysta tinade hallon
  • 5 msk strösocker
  • 2 tsk vatten
  • 1 ägg, endast vitan
  • Garnering:
  • 2 dl färska röda bär

Gör så här

  1. Vispa äggulor och socker lätt. Koka upp grädde och mjölk. Häll den varma gräddmjölken över äggblandningen under omrörning. Sila gärna blandningen. Dela vaniljstången på längden, gröp ur fröna med en knivspets och rör ner dem i smeten. Smält chokladen i vattenbad eller mikron och rör ner i smeten.
  2. Fördela smeten i 6 ugnssäkra portionsformar. Ställ dem i en långpanna i nedre delen av ugnen på 125° och häll kokande vatten i långpannan upp till halva formarnas höjd. Grädda 45-60 minuter (den kortare tiden för låga och vida formar). Smeten ska vara lite lös i mitten, den stelnar medan den kallnar. Ställ gärna formarna i kylen över natten.
  3. Strö socker över ytan när brylén är helt kall. Smält sockret med en liten gasolbrännare eller på 275° under grillelementet med öppen ugnslucka i cirka 4 minuter, tills ytan är knäckig.

Hallonmaräng

  1. Pressa hallonen genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Koka upp socker, vatten och hallonpurén till 121° i en kastrull. När sockerlagen kommit upp till 110° kan du börja vispa äggvitan tills den är styv. När sockerlagen är 121° hälls den över äggvitan i en tunn stråle under vispning med elvisp. Vispa tills marängen svalnat helt, cirka 10 minuter.
  2. Fyll en spritspåse med en rund tyll, 14 mm. Spritsa marängen i toppar på bryléerna. Om du vill, bränn av marängen med gasolbrännare. Garnera med färska bär.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



pernilla

2013-04-30

kanongott!

Ulrica

2013-02-26

Gott! förenklade med köpta minimaränger http://fantastick.se/blog/2013/02/25/chokladbryle/

Liknande recept

Spara recept

Rulltårta med hallon

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Glasstårta med sockerkaka och tre sorters glass

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Marängöverbakade jordgubbar med passionsfrukt

Betyg
Betyg
(41)
Spara recept

Pannkaka med choklad och bär

Betyg
Betyg
(27)
Spara recept

Vit chokladkladdkaka

Betyg
Betyg
(204)
Spara recept

Rulltårta med vit chokladmousse och hallon

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Pavlova med jordgubbs- och rabarberkompott

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Blåbärskaka med mandelspån

Betyg
Betyg
(12)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 5 ägg, endast gulan
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0.5 vaniljstång
  • 75 g mörk choklad 70%
  • Till toppen:
  • 3 tsk strösocker
  • Hallonmaräng:
  • 2 dl frysta tinade hallon
  • 5 msk strösocker
  • 2 tsk vatten
  • 1 ägg, endast vitan
  • Garnering:
  • 2 dl färska röda bär

Chokladbrylé med röda bär och italiensk hallonmaräng

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Lite utmanande recept, men väl värt mödan.

Tillagningstid: 1 timme + tid att kallna
Ugnstemperatur:125-275º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Vispa äggulor och socker lätt. Koka upp grädde och mjölk. Häll den varma gräddmjölken över äggblandningen under omrörning. Sila gärna blandningen. Dela vaniljstången på längden, gröp ur fröna med en knivspets och rör ner dem i smeten. Smält chokladen i vattenbad eller mikron och rör ner i smeten.
  2. Fördela smeten i 6 ugnssäkra portionsformar. Ställ dem i en långpanna i nedre delen av ugnen på 125° och häll kokande vatten i långpannan upp till halva formarnas höjd. Grädda 45-60 minuter (den kortare tiden för låga och vida formar). Smeten ska vara lite lös i mitten, den stelnar medan den kallnar. Ställ gärna formarna i kylen över natten.
  3. Strö socker över ytan när brylén är helt kall. Smält sockret med en liten gasolbrännare eller på 275° under grillelementet med öppen ugnslucka i cirka 4 minuter, tills ytan är knäckig.

Hallonmaräng

  1. Pressa hallonen genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Koka upp socker, vatten och hallonpurén till 121° i en kastrull. När sockerlagen kommit upp till 110° kan du börja vispa äggvitan tills den är styv. När sockerlagen är 121° hälls den över äggvitan i en tunn stråle under vispning med elvisp. Vispa tills marängen svalnat helt, cirka 10 minuter.
  2. Fyll en spritspåse med en rund tyll, 14 mm. Spritsa marängen i toppar på bryléerna. Om du vill, bränn av marängen med gasolbrännare. Garnera med färska bär.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



pernilla

2013-04-30

kanongott!

Ulrica

2013-02-26

Gott! förenklade med köpta minimaränger http://fantastick.se/blog/2013/02/25/chokladbryle/

Liknande recept

Spara recept

Rulltårta med hallon

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Glasstårta med sockerkaka och tre sorters glass

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Marängöverbakade jordgubbar med passionsfrukt

Betyg
Betyg
(41)
Spara recept

Pannkaka med choklad och bär

Betyg
Betyg
(27)
Spara recept

Vit chokladkladdkaka

Betyg
Betyg
(204)
Spara recept

Rulltårta med vit chokladmousse och hallon

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Pavlova med jordgubbs- och rabarberkompott

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Blåbärskaka med mandelspån

Betyg
Betyg
(12)