Apelsin- och rosmarinbakad lax

Betyg (1-5):
4.2 (10 betyg)

Ugnsbakad favoritfisk med krämig sås och pressad potatis.

Tillagningstid: 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (9)
  • 500 g portionsbitar laxfilé utan skinn
  • 200 g kålrot
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • Sås:
  • 2 dl vispgrädde
  • 0.5 dl vitt alkoholfritt matlagningsvin
  • 0.5 apelsin, saft och rivet skal
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • Till servering:
  • 1 kg potatis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. <br>Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.
  2. Lägg laxen i en ugnsfast form och salta fisken.

Sås

  1. Blanda ihop ingredienserna till såsen och häll över laxen. Tillaga i ugn cirka 20 minuter. Använd gärna en stektermometer, laxen är perfekt vid 55°.
  2. Stek kålroten i en stekpanna på hög värme med olja tills den är mjuk. Smaka av med salt och peppar.

Till servering

  1. Servera laxen med stekt kålrot och pressad potatis.

Servering

Servera med en fräsch grönsallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Inger

2014-05-29

Jag har lagat den här rätten flera gånger, enkelt, snabbt och jättegott!

Ulrika

2014-01-26

Mycket gott! Nästa gång byter jag ut hälften av grädden mot créme fraiche för att det ska bli "såsigare". Hade inte rosmarin så jag tog timjan istället. 20 minuter i ugnen tyckte jag var för länge för laxen, men det är ju en smaksak. Hoppade över kålroten och serverade råkostsallad till.

Britta/webbredaktionen

2013-11-06

@Hungrig 0,5 dl matlagningsvin och 0,5 apelsin.

Hungrig

2013-11-05

Hur många dl matlagningsvin? Och ungefär hur mycket apelsinsaft, matskedar eller dl?

Britta/webbredaktionen

2013-11-05

@Katarina Eriksson Omdömen står för att 5 personer har gett receptet ett betyg.

Kai Engel

2013-11-04

Skall kålroten skäras i skivor eller? Oklart. Annars gillar jag kålrot.

Katarina Eriksson

2013-11-04

Omdömen (5 stycken). Så står det efter laxreceptet! Men var är de 5 omdömena? Jag kan inte hitta dem.

Liknande recept

Fiskbullar i citrongräddsås

(17)

Pulled lax med blomkålscouscous

(11)

Snabbrimmad halstrad lax med äppelsalsa

(12)

Fishtaco på lutfisk med guacamole och mangosalsa

(1)

Laxsallad med lime och jordnötter

(18)

Fisk med kvitten

(4)

Stekt örtlax med fikon- och spenatsallad

(3)

Lotta Lundgren - Thailändska fishcakes

(61)
9 st
  • Ingredienser (9)
  • 500 g portionsbitar laxfilé utan skinn
  • 200 g kålrot
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • Sås:
  • 2 dl vispgrädde
  • 0.5 dl vitt alkoholfritt matlagningsvin
  • 0.5 apelsin, saft och rivet skal
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • Till servering:
  • 1 kg potatis

Apelsin- och rosmarinbakad lax

Betyg (1-5):
4.2 (10 betyg)

Ugnsbakad favoritfisk med krämig sås och pressad potatis.

Tillagningstid: 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. <br>Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.
  2. Lägg laxen i en ugnsfast form och salta fisken.

Sås

  1. Blanda ihop ingredienserna till såsen och häll över laxen. Tillaga i ugn cirka 20 minuter. Använd gärna en stektermometer, laxen är perfekt vid 55°.
  2. Stek kålroten i en stekpanna på hög värme med olja tills den är mjuk. Smaka av med salt och peppar.

Till servering

  1. Servera laxen med stekt kålrot och pressad potatis.

Servering

Servera med en fräsch grönsallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Inger

2014-05-29

Jag har lagat den här rätten flera gånger, enkelt, snabbt och jättegott!

Ulrika

2014-01-26

Mycket gott! Nästa gång byter jag ut hälften av grädden mot créme fraiche för att det ska bli "såsigare". Hade inte rosmarin så jag tog timjan istället. 20 minuter i ugnen tyckte jag var för länge för laxen, men det är ju en smaksak. Hoppade över kålroten och serverade råkostsallad till.

Britta/webbredaktionen

2013-11-06

@Hungrig 0,5 dl matlagningsvin och 0,5 apelsin.

Hungrig

2013-11-05

Hur många dl matlagningsvin? Och ungefär hur mycket apelsinsaft, matskedar eller dl?

Britta/webbredaktionen

2013-11-05

@Katarina Eriksson Omdömen står för att 5 personer har gett receptet ett betyg.

Kai Engel

2013-11-04

Skall kålroten skäras i skivor eller? Oklart. Annars gillar jag kålrot.

Katarina Eriksson

2013-11-04

Omdömen (5 stycken). Så står det efter laxreceptet! Men var är de 5 omdömena? Jag kan inte hitta dem.

Liknande recept

Fiskbullar i citrongräddsås

(17)

Pulled lax med blomkålscouscous

(11)

Snabbrimmad halstrad lax med äppelsalsa

(12)

Fishtaco på lutfisk med guacamole och mangosalsa

(1)

Laxsallad med lime och jordnötter

(18)

Fisk med kvitten

(4)

Stekt örtlax med fikon- och spenatsallad

(3)

Lotta Lundgren - Thailändska fishcakes

(61)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies