Smör breds på smörgås

Välj rätt matfett

Det finns många olika sorters matfett att välja mellan. Det som skiljer dem åt är fetthalt och fettsammansättning, vilket också påverkar konsistensen.

Mättat, enkelomättat och fleromättat fett

Olika fetter påverkar kroppen på olika sätt. Mättat fett höjer blodets kolesterolvärde, medan enkel- och fleromättat fett har en sänkande effekt. För mycket kolesterol i blodet kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom, därför bör vi se upp med vilken sorts fett vi väljer. Det är ganska lätt att avgöra om ett matfett innehåller mättat eller omättat fett, ju hårdare konsistens - desto högre halt mättat fett. Är konsistensen mjuk eller flytande däremot, innehåller det mer omättat fett (enkel- och fleromättat).

Hårt matfett – smör och margarin

Hårda matfetter innehåller mycket mättat fett. Smör innehåller allra mest, men även fasta mat- och bakmargariner innehåller mättat fett. Smör tillverkas av mjölkfett medan margarin tillverkas av vegetabiliskt fett, som rapsolja, palmolja och kokosfett. Det kan också ingå animaliskt fett i margarin, men det är inte vanligt idag. Smör och mat- och bakmargariner har en fetthalt runt 80%. Smör och margarin används främst till matlagning och bakning.

Bredbart matfett – margarin och matfettsblandningar

Till smörgås finns det mjukare matfetter som är lättare att bre på bröd. Matfettsblandningar är en blandning av smör och vegetabilisk olja, medan margarin innehåller enbart vegetabilisk olja. Fetthalterna varierar från som högst 75-80%, till lättmargarinerna med 30-40% fett. De fetare varianterna kan även användas till matlagning, medan lättmargarinerna endast är avsedda till smörgås.

Flytande matfett

Flytande margarin baseras på vegetabiliska fetter och fetthalten ligger kring 80-82%. De har samma fina fettsammansättning med mycket omättat fett som olja har, men smörets och margarinets goda stek- och matlagningsegenskaper. Flytande matfett kan ersätta fast margarin eller smör vid matlagning och bakning.

Logga in och samla dina butiker här
Då har du öppettider, reklamblad och annat viktigt alltid nära till hands.

Logga in


Logga in så kommer du åt dina listor i appen när du ska handla och delar dem automatiskt med alla i ditt hushåll. Smart!