Problem att visa pdf-filer i Mac

Om du har problem att se pdf-filer i din Mac-dator.

Visa pdf-filer i standardwebbläsaren Safari

Har du en Mac-dator med standardprogramvaror använder du troligen webbläsaren Safari. Om du i Safari klickar på en länk till en pdf-fil öppnas filen i Preview, standardvisaren för pdf-filer i Safari. Preview brukar fungera utan problem.

Visa pdf-filer i Firefox fungerar inte

Har du installerat Firefox (en alternativ webbläsare) i din Mac och försöker öppna en pdf-fil via en länk kan det bli problem. Firefox har ingen pdf-visare och kan alltså inte öppna pdf-filen när du klickar på den. Istället uppmanas du att antingen välja en programvara att öppna filen i eller att spara filen på datorn. Sparar du filen kan den heta t.ex. kLqNzNZ.pdf(1).part.

Det finns två sätt att lösa problemet.

Lösning 1: Installera Adobe Reader

Adobe Reader är en standardvisare för pdf-filer. Du kan installera Adobe Reader på din dator gratis. Ladda ner programmet här: http://get.adobe.com/se/reader/

När du installerat programmet och klickar på en pdf-länk väljer du Öppna med: Adobe Reader. Pdf-filen öppnas då i programmet.

Lösning 2: Installera ett tilläggsprogram i Firefox

Du kan utan kostnad installera ett tilläggsprogram i Firefox för att visa pdf-filer. Ladda ner tillägget här: http://www.schubert-it.com/pluginpdf/

När du installerat tillägget känner Firefox automatiskt av att du klickat på en pdf-länk och visar filen direkt i webbläsaren.

Prova om du har en pdf-läsare

Klicka på länken för att öppna en enkel pdf-fil. Filen öppnas automatiskt om du har en pdf-läsare installerad i din dator.
Öppna pdf-filen