Änglamarkspriset – tidigare år

De tidigare vinnarna av Änglamarkspriset speglar den bredd som finns i arbetet med miljö och ekologi.

Vinnare 2016

Tema: "Hållbart på tallriken" - En person, företag eller organisation som har gjort viktiga insatser för att stimulera till det hållbara på tallriken. Det kan vara i stort eller smått, en produkt eller ett projekt. 

Vinnare: Gårdsfisk
Johan Ljungquist och Mikael Olenmark köpte 2013 ett nedgånget lantbruk i Skåne som de byggde om till Sveriges första integrerade Lant- och Vattenbruk. Här odlar de kanske några av världens mest hållbara fiskar.

Vinnare 2015

Tema: "Sveriges grönaste inspiratör" - Person eller organisation som har gjort viktiga insatser för att barn och ungdomar ska öka sin kunskap och motivation för en hållbar utveckling på vår planet.
Fokus ligger på mat, kultur, utbildning, miljö eller odling. Det kan vara i stort eller smått, en företagsidé eller ett ideellt projekt, ett nationellt eller ett internationellt arbete.

Vinnare: Fältbiologerna är en av Sveriges största ideella föreningar för natur- och miljöintresserade unga och är Naturskyddsföreningens fristående ungdomsförbund. Verksamheten går ut på att ungdomar själva upptäcker sambanden mellan människa och natur, och hur miljöförändringar i naturen påverkar oss.

Vinnare 2014

Tema: "Svenskt på tallriken" - Någon som arbetar med eller har en riktigt bra idé för hållbar svensk mat och svensk matproduktion. Sveriges bönder och svensk matproduktion ger oss en levande landsbygd, omsorg om människor, djur och natur, arbetstillfällen och inte minst matinspiration. 

Vinnare: Tillsammans föder Jord på Trynet upp runt 24 000 KRAV-grisar om året. Det är mindre än 1 procent av alla grisar som föds upp i Sverige. Årets vinnare tycker att de borde vara fler och hoppas att Änglamarkspriset kommer att inspirera andra småskaliga bönder att välja samma väg.

Vinnare 2013

Tema: Sluta slösa

Vinnare: Skandinaviens första etiska kaffekedja Barista Fair Trade Coffee startades år 2006 av Björn Almér, Nina Forsberg och Maria Andersson. Barista är Skandinaviens första etiska kaffekedja och serverar enbart ekologiskt och Fair trade-märkt kaffe.

Vinnare 2012

Tema: Hållbart socialt entreprenörskap. Coop vill uppmärksamma de personer, nationellt eller internationellt, som genom idéer och projekt tar ansvar för miljön och som samtidigt har ett stort socialt engagemang.

Vinnare: Engångstoaletten Peepoo både hjälper utsatta människor och bidrar till en bättre miljö. Därför tilldelas Anders Wilhelmson, grundare till Peepoople, årets Änglamarkspris och ett stipendium på 100 000 kronor.

Vinnare 2011

Tema: Projekt och idéer som skapar en långsiktig hållbarhet. 

VInnare: Petra Wadström fick Änglamarkspriset 2011. Hon har har utvecklat och tagit patent på produkten Solvatten, en metod att rengöra vatten med hjälp av enbart solenergi.

Vinnare 2010

Tema: Bättre omsorg för lantbrukets djur

Vinnare:
Anders och Maria Engvall på Forsa gård i Säters kommun tilldelas Änglamarks stipendium på 100 000 kronor. 

Vinnare 2009

Tema: Världens fiskarter

Vinnare: De två vinnarna av Änglamarkspriset år 2009 var fiskarna Charles och Robert Olsson som aktivt arbetar med att säkra havsmiljön och inspirerar andra att fiska på ett hållbart sätt.

Vinnare 2008

Tema: En person som enskilt eller inom en organisation eller ett företag gjort en betydelsefull miljöinsats inom matområdet som också gynnar en för vårt globala klimat bättre produktion. 

Vinnare:

  • Christel Cederberg, forskare, Harplinge
  • Sven-Erik Johansson, lantbrukare, Västerås
  • Åke Persson, Borlänge kommun
  • Johan Ununger, vd Saltå Kvarn, Järna

Vinnare 2007

Tema: Vem har gjort en betydelsefull miljöinsats inom matområdet som också gynnar en för vårt globala klimat bättre produktion?

Vinnare:
Eva Fröman och Carin Enfors, Ekocentrum i Sigtuna (stipendium 100 000 kr)
Patrik Grahn, Sveriges Lantbruksuniversitet, Alnarp
Lennart Hardell, Örebro Universitetssjukhus
Carola Magnusson, Stockholm

Vinnare 2006

Tema: Vem skriver bäst om natur och miljö?

Vinnare:
Ann-Helen Meyer von Bremen, frilansjournalist, Stockholm
(stipendium 100 000 kr)
Fredrik Sjöberg, författare och frilansjournalist, Runmarö
Susanna Baltscheffsky, Svenska Dagbladet, Stockholm
Roger Olsson, frilansjournalist, Vänersborg

Vinnare 2005

Tema: Gröna Städer

Vinnare:
Birgitta Sandström Lagerkrantz, projektledare för miljöprojekt kopplat till trädgård, mat och transport, Stockholm (stipendium 100 000 kr)
Mats Rosenberg, kommunbiolog, Örebro
Karl-Axel Reimer och Jeanette Sander, Trosa kommun, samt
Invita Måltider AB.

Vinnare 2004

Anders Delin, skogs- och naturkämpe, Järbo i Gästrikland
(stipendium 100 000 kr)
Torfolk Gård, Hagfors
Ekoturismföreningen för sin miljömärkning Naturens Bästa

Vinnare 2003

Rördrommens Fältstation, Eskilstuna-Strängnäs (stipendium 100 000 kr)
Pia Lindeskog, Stockholm
Helena von Bothmer, Syd-Koster
Föreningen Gröna Bilister

Vinnare 2002

Stiftelsen Ekocentrum i Göteborg (stipendium 100 000 kr)
Kaprifolkött i Bohuslän, LRF Väst
Professor Sten Ebbersten vid SLU i Uppsala