Ekologiska ägg

En ekologisk höna slipper sitta i bur. Hon sover på en pinne, lägger sina ägg i ett rede och går ut och sandbadar eller pickar efter mask när hon vill. Ett alldeles naturligt beteende för en höna.

För att bli ett ekologiskt godkänt ägg krävs att hönsen går fritt inomhus. De äter ekologiskt foder från naturliga råvaror som odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Dessutom har de tillgång till grovfoder som hö och rotfrukter. Produktionen av ekologiska ägg är kontrollerad och godkänd av KRAV. I dag finns det ett hundratal KRAV-godkända äggproducenter i Sverige. Ditt val av ägg kan vara med och bidra till att de blir betydligt fler. Köper du ekologiska ägg låter du bokstavligen en höna se dagens ljus.

Läs mer om ägg och äggproduktion

Möt våra ekohjältar

Ulf Bonde driver Görslövs gård i Skåne där han föder upp ekologiska höns. Varje dag produceras 22 000 ekologiska ägg.

Varför vill hönorna sandbada? 

Mitt på dagen ägnar sig hönorna gärna åt lite kroppsvård. De sätter sig i en klunga och putsar sig och sandbadar. Tätt ihop vältrar de sig i sanden, pillar i nackfjädrarna och hjälper till att putsa varandra. En självklar rättighet för varje höna.

Olika typer av ägg

Ägg från burhöns

I varje bur bor 8–10 hönor, med en golvyta motsvarande 750 kvadratcentimeter per höna. Burarna är inredda med sittpinne, värprede och ströbädd.

Ägg från frigående höns

Ett alternativ till burägg. Hönorna får mer plats än vad burhönsen har, de går på en ströbädd som ska täcka minst en tredjedel av stallets golvyta, och de kan fritt välja sittpinne och rede. Max 9 höns per kvadratmeter tillgänglig yta.