Svampgratinerad fläskfilé

45 minuter

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g fläskfilé
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar eller vitpeppar

Stuvad svamp:

  • 1 liter rensad färsk svamp
  • 3 msk smör eller margarin
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk soja
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta

Gratinering:

  • 1 dl riven riven ost
= finns i Coops ekologiska sortiment

Erbjudanden i receptet

Lagrad ost Medlemspris Lagrad ost 89:- /kg

Gör så här

  • Ugn: 250º
  • 45 minuter

Stek fläskfilén hel eller i skivor. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn hela fläskfiléer runtom på ej för stark värme. Krydda med salt och peppar. Efterstek under lock på svag värme 15-20 minuter. Eller skär filéerna på snedden i ca 2 cm tjocka skivor. Stek skivorna 2-3 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.

Djupfrysta fläskfiléer steks nätt och jämnt tinade. Stek som ovan. Beräkna något längre stektid. Tag upp köttet, skär hela filéer i skivor. Späd i pannan med lite vatten. Gör svampstuvningen, tag med stekskyn som spädvätska. Smaksätt gärna med lite vitlök.

Svampstuvningen

Borsta färsk svamp och skölj den om det behövs. Skär den i bitar. Lägg svampen i en kastrull och låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fettet och fräs svampen tills det "knäpper" i den och fettet klarnat, 5-10 minuter. Strö mjölet över svampen och rör om. Späd under omrörning med mjölk och grädde. Koka på svag värme minst 10 minuter, gärna 15 minuter. Smaka av med salt och ev soja, som också ger färg, och ev lite peppar.

Lägg skivad filé på ett ugnssäkert fat. Täck med svampstuvningen, strö över riven ost. Gratinera i övre delen av ugnen tills rätten fått vacker färg, 8-10 minuter.

Rätten kan ev göras klar i förväg, fram till gratineringen. Gratinera i 225ºC, mitt i ugnen, 15-20 minuter så att rätten både blir het och får färg.

Middagstips till mailen

Veckans recept

Vill du ha tips på veckans middagar varje vecka? Prenumerera här!

Betyg (52 stycken)

  • Pressad potatis

    av Lotta Lindkvist, 20 februari 2012
  • Ugnsrostade rotfrukter eller klyftpotatis passar perfekt. http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/u/ugnsrostade-rotfrukter/

    av Ninna/webbredaktionen, 5 januari 2012
  • vad skall man ha för potatis till den här rätten

    av anita, 4 januari 2012

Kommentera receptet

Kommentera receptet
Logga in
Logga in

Logga in och samla dina butiker här
Då har du öppettider, reklamblad och annat viktigt alltid nära till hands.

Logga in


Logga in så kommer du åt dina listor i appen när du ska handla och delar dem automatiskt med alla i ditt hushåll. Smart!