Svampgratinerad fläskfilé

45 minuter

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g fläskfilé
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar eller vitpeppar

Stuvad svamp:

  • 1 liter rensad färsk svamp
  • 3 msk smör eller margarin
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk soja
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta

Gratinering:

  • 1 dl riven riven ost
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  • Ugn: 250º
  • 45 minuter

Stek fläskfilén hel eller i skivor. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn hela fläskfiléer runtom på ej för stark värme. Krydda med salt och peppar. Efterstek under lock på svag värme 15-20 minuter. Eller skär filéerna på snedden i ca 2 cm tjocka skivor. Stek skivorna 2-3 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.

Djupfrysta fläskfiléer steks nätt och jämnt tinade. Stek som ovan. Beräkna något längre stektid. Tag upp köttet, skär hela filéer i skivor. Späd i pannan med lite vatten. Gör svampstuvningen, tag med stekskyn som spädvätska. Smaksätt gärna med lite vitlök.

Svampstuvningen

Borsta färsk svamp och skölj den om det behövs. Skär den i bitar. Lägg svampen i en kastrull och låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fettet och fräs svampen tills det "knäpper" i den och fettet klarnat, 5-10 minuter. Strö mjölet över svampen och rör om. Späd under omrörning med mjölk och grädde. Koka på svag värme minst 10 minuter, gärna 15 minuter. Smaka av med salt och ev soja, som också ger färg, och ev lite peppar.

Lägg skivad filé på ett ugnssäkert fat. Täck med svampstuvningen, strö över riven ost. Gratinera i övre delen av ugnen tills rätten fått vacker färg, 8-10 minuter.

Rätten kan ev göras klar i förväg, fram till gratineringen. Gratinera i 225ºC, mitt i ugnen, 15-20 minuter så att rätten både blir het och får färg.

Middagstips till mailen

Veckans recept

Vill du ha tips på veckans middagar varje vecka? Prenumerera här!

Omdömen (33 stycken)

  • Pressad potatis

    av Lotta Lindkvist, 20 februari 2012
  • Ugnsrostade rotfrukter eller klyftpotatis passar perfekt. http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/u/ugnsrostade-rotfrukter/

    av Ninna/webbredaktionen, 5 januari 2012
  • vad skall man ha för potatis till den här rätten

    av anita, 4 januari 2012

Vad tycker du?

Kommentera receptet

Berätta för andra

Eller logga in så blir det lättare att hålla reda på dina kommentarer och recept.

Mitt Coop

Logga in på Mitt Coop

Logga in på Mitt Coop

Logga in på Mitt Coop

1. E-post

2. Välj lösenord

3. MedMera

Skapa inloggning med e-postadress

Fyll i din e-postadress så skickar vi ett meddelande med en aktiveringslänk. Klicka på länken i meddelandet för att fortsätta din registrering.
Skapa användare

Min Återbäring

Mina butiker

Mina erbjudanden

Mina inköpslistor

Mina recept

Mina middagar

Vecka 17

Planera middagar V.17

Utgå från ett färdigt förslag eller komponera din vecka själv.

Lägg i inköpslistan

Vecka 18

Planera middagar V.18

Utgå från ett färdigt förslag eller komponera din vecka själv.

Lägg i inköpslistan

Mina Idéer