Nötmarängtårta
  • Tid 40 min
  • Ugn 175º

Nötmarängtårta

4 (42 betyg)

Maräng, bär och nötter - kan det bli godare?

  • Tillagningstid 40 min
  • Ingredienser 12
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

10 portioner
  • 175 g hasselnöt
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk smör
  • 2 msk ströbröd
Fyllning:
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk pulverkaffe
  • 2 msk kakao
  • 250 g delade jordgubbar
  • 0.5 dl blad från färsk mynta
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Mal hasselnötterna i en mandelkvarn eller kör dem i en mixer. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner nötterna i äggblandningen.

  2. 2

    Fördela smeten i en smord och bröad form, cirka 22 centimeter i diameter. Grädda 20-25 minuter. Låt svalna.

  3. 3

    Vispa grädden med strö- och vaniljsocker. Stöt pulverkaffet i en mortel, rör ner i grädden. Ta ur nötbottnen ur formen. Bred över grädde, pudra med kakao och garnera eventuellt med jordgubbar och myntablad.

Sätt ett betyg

9 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Jag använder denna botten på fler sätt. Det passar väldigt bra med t ex Lemon Curdgrädde och jordgubbar. Man kan också göra två bottnar och lägga ihop med fyllning emellan. Det blir en slags "marängyta" på botten, därav namnet.

    Lisa

  • Katarina

    Överraskande god och lättbakad tårta att bjuda på vid alla tillfällen. Garneringen kan som sagt varieras efter tycke och smak. Passar ypperligt för den som inte är förtjust i klassisk tårtbotten. Tårtan blev väldigt saftig och mycket uppskattad av såväl barn som vuxna. Varför ordet maräng finns med i namnet är dock ett mysterium, alla vet väl att maräng görs av äggvita och socker?

  • Lisbeth

    Läser och läser, "Fyllning" är det inte något som är i tårtan eller emellan bottnar? Borde det inte stå "garnering"?

  • ingela

    Ska verkligen ägggulorna vara med? Det blir inte maräng då...

Visa fler