Limegravad lax med gurksallad
  • Tid 10 min + 6-8 timmar för gravning

Limegravad lax med gurksallad

3.5 (10 betyg)

  • Tillagningstid 10 min + 6-8 timmar för gravning
  • Ingredienser 13

Ingredienser

4 portioner
  • 2 dl pressad lime
  • 1.5 tsk salt
  • 1 skalad och finhackad rödlök
  • 1 urkärnad och finhackad röd chili
  • 400 g tinad laxfilé som varit fryst minst 2 dygn, eller salmalax
Gurksallad:
  • 0.5 dl sesamfrön
  • 3 msk neutral olja
  • 0.5 tsk sesamolja
  • 3 msk risvinäger
  • 1 msk pressad lime
  • 0.5 tsk salt
  • 1 skalad och urkärnad gurka, skivad i tunna, sneda skivor
  • 0.5 dl färsk koriander, hackad
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blanda pressad lime, salt, lök och chili i en bunke. Ta bort eventuellt skinn och ben från laxen. Lägg laxbiten i limemarinaden, se till att marinaden täcker fisken. Täck med plastfolie och låt stå i kylen 6-8 timmar. Ta upp laxen ur lagen och skär tunna skivor. Garnera gärna med lite extra lök och chili.

  2. 2

    Gurksallad: Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Blanda olja, vinäger, pressad lime och salt i en skål. Vänd ner sesamfrön, gurka och koriander.

  3. 3

    När laxen inte tillagas behöver den vara fryst minst två dygn för att eventuella bakterier ska dö. Salmalax däremot behöver inte frysas.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar