Limegravad lax med gurksallad

Bild på Limegravad lax med gurksallad
10 minuter + 6-8 timmar för gravning

Ingredienser

4 portioner
  • 2 dl pressad lime
  • 1,5 tsk salt
  • 1 skalad och finhackad rödlök
  • 1 urkärnad och finhackad röd chili
  • 400 g tinad laxfilé som varit fryst minst 2 dygn, eller salmalax

Gurksallad:

  • 0,5 dl sesamfrön
  • 3 msk neutral olja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 3 msk risvinäger
  • 1 msk pressad lime
  • 0,5 tsk salt
  • 1 skalad och urkärnad gurka, skivad i tunna, sneda skivor
  • 0,5 dl färsk koriander, hackad
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  • 10 minuter + 6-8 timmar för gravning

Blanda pressad lime, salt, lök och chili i en bunke. Ta bort eventuellt skinn och ben från laxen. Lägg laxbiten i limemarinaden, se till att marinaden täcker fisken. Täck med plastfolie och låt stå i kylen 6-8 timmar. Ta upp laxen ur lagen och skär tunna skivor. Garnera gärna med lite extra lök och chili.

Gurksallad: Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Blanda olja, vinäger, pressad lime och salt i en skål. Vänd ner sesamfrön, gurka och koriander.

När laxen inte tillagas behöver den vara fryst minst två dygn för att eventuella bakterier ska dö. Salmalax däremot behöver inte frysas.

Middagstips till mailen

Veckans recept

Vill du ha tips på veckans middagar varje vecka? Prenumerera här!

Betyg (8 stycken)

Kommentera receptet

Kommentera receptet
Logga in
Logga in

Logga in och samla dina butiker här
Då har du öppettider, reklamblad och annat viktigt alltid nära till hands.

Logga in


Logga in så kommer du åt dina listor i appen när du ska handla och delar dem automatiskt med alla i ditt hushåll. Smart!