Crema catalana med fikonkompott
  • Tid 80 min
  • Ugn 250º

Crema catalana med fikonkompott

0 (0 betyg)

Den spanska varianten på crème brûlée som inte behöver tillagas i ugn. Vaniljdoftande med en aromrik kompott på färska fikon och konjak.

  • Tillagningstid 80 min
  • Ingredienser 11
  • Ugnstemperatur 250º

Ingredienser

6 portioner
Crema catalana:
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 kanelstänger
  • 0.5 apelsin, rivet skal
  • 4 ägg, endast gulor
  • 1 dl socker
Topping:
  • 1.5 dl brunt farinsocker
Fikonkompott:
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 4 msk konjak
  • 6 färska fikon
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

Fikonkompott

  1. 1

    Koka upp vatten, socker och cognac. Dela fikonen i klyftor och lägg i dem. Sjud tills fikonen är mjuka och sockerlagen nästan kokat in och är tjock. Tag från värmen och låt kallna.

Crema Catalana

  1. 1

    Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills krämen tjocknat, den ska inte koka. Ta bort kanelstången och fördela krämen i 6 ugnssäkra portionsformar. Låt krämen kallna och ställ den i kylskåp så att den blir riktigt kall.

  2. 2

    Strö ett tunt lager farinsocker över varje form. Gratinera högst upp i ugnen med öppen ugnslucka tills sockret smält, se till att det inte blir bränt.

  3. 3

    Servera genast med fikonkompotten.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar