Baklava
  • Tid 1 tim
  • Ugn 150º

Baklava

2.9 (48 betyg)

En söt uppskattad turkisk efterrätt som också förknippas med det grekiska köket.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 9
  • Ugnstemperatur 150º

Ingredienser

18 st
  • 250 g fryst grekisk filodeg (1 platta = ca 42 g)
Sirap:
  • 6 dl socker
  • 2.5 dl vatten
  • 1 msk citronjuice
  • 2 msk apelsinjuice
Fyllning:
  • 400 g pistagenötter, valnötter eller mandel
  • 1.5 dl socker
  • 2 tsk rosenvatten
  • 1.5 dl smält smör
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Tina filodegen om den är fryst.

Sirap

  1. 1

    Häll socker, vatten och citronjuice i en kastrull och värm upp under omrörning tills sockret har smält. Låt det sjuda tills det tjocknat. Ta kastrullen från värmen och tillsätt apelsinjuicen. Låt sirapen svalna.

Fyllning

  1. 1

    Hacka nötterna, inte allt för fint. Blanda nöthacket med socker och eventuellt rosenvatten i en bunke. Lägg ut filodegsplattorna på ett bakbord, pensla med smält smör och strö på nötblandning på vart och ett.

  2. 2

    Rulla ihop varje filodegsplatta till en kompakt rulle, lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla på lite smält smör.

  3. 3

    Grädda längst ner i ugnen i 40 minuter. Lägg rullarna i en form, häll över sirapen och låt svalna. Skär sedan i mindre bitar med en skarp kniv. Låt stå täckt med plastfolie över natten.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar