Aloo gobi – indisk blomkålsgryta
  • Tid 25 min

Aloo gobi – indisk blomkålsgryta

3.66 (131 betyg)

Recept från Lotta Lundgren

  • Tillagningstid 25 min
  • Ingredienser 19

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g blomkålshuvud
  • 400 g potatis
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 1 msk olja
  • 1 msk malen spiskummin
  • 0.5 msk mald koriander
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk gurkmeja
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 40 g färsk ingefära
  • 400 g Kokta kikärtor på burk (bruttovikt), avsköljda
  • 1 lime, rivet skal (endast det gröna)
  • 25 g smör
Till servering
  • 2 dl jasminris
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär blomkålen i buketter. Skala och tärna potatisen. Fräs löken i olja i en gryta med alla torra kryddor.

  2. 2

    Tillsätt vitlök och tomatpuré. Stek någon minut till under omrörning. Lägg ner blomkål och potatis. Häll i vatten, kokosmjölk, salt och socker.

  3. 3

    Riv ingefäran, krama ner saften i grytan och släng resten. Låt småputtra under lock tills potatisen är mjuk, 10-15 min.

  4. 4

    Tillsätt kikärter och limeskal. Pressa ner saften av halva limen (spar den andra till servering). Koka upp och rör ner en klick smör. Servera med nykokt ris.

Aloo gobi - film

Detta är ett lättlagat recept som inte kostar mer än 80 kronor för fyra personer. Se hur vi har räknat.

Sätt ett betyg

17 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Anna

    enkel att göra och med lite freebase så blev den både kryddstark och smarrig :) Dock inget att rekommendera för känsliga magar samma dag eller dagen innan man ska ha ett möte, gå på bröllop eller på en date :)

  • dIRK

    Tyckte att limesmaken/syran slog igenom för mycket. Nästa gång tar jag bara zest och ingen saft + en färsk chili och ökar kryddorna lite istället. Matigt med kikärtorna. Färsk koriander vid servering lyfter rätten.

  • Anna Karin

    Blir väldigt mild och söt i smaken om man följer receptet. Jag tog lite mindre socker (nästa gång kommer jag helt strunta i sockret) samt nästan dubbla mängden kryddor och limesaft, slängde även i lite chili. Annars väldigt krämig och god gryta.

  • Lizelotte

    Något snäll i kryddning va inte rädd att ta lite extra! Jättegott :-)

Visa fler