Aloo gobi – indisk blomkålsgryta
  • Tid 25 min

Aloo gobi – indisk blomkålsgryta

3.62 (107 betyg)

Recept från Lotta Lundgren

  • Tillagningstid 25 min
  • Ingredienser 19

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g blomkålshuvud
  • 400 g potatis
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 1 msk olja
  • 1 msk malen spiskummin
  • 0.5 msk mald koriander
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk gurkmeja
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 40 g färsk ingefära
  • 400 g Kokta kikärtor på burk (bruttovikt), avsköljda
  • 1 lime, rivet skal (endast det gröna)
  • 25 g smör
Till servering
  • 2 dl jasminris
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär blomkålen i buketter. Skala och tärna potatisen. Fräs löken i olja i en gryta med alla torra kryddor.

  2. 2

    Tillsätt vitlök och tomatpuré. Stek någon minut till under omrörning. Lägg ner blomkål och potatis. Häll i vatten, kokosmjölk, salt och socker.

  3. 3

    Riv ingefäran, krama ner saften i grytan och släng resten. Låt småputtra under lock tills potatisen är mjuk, 10-15 min.

  4. 4

    Tillsätt kikärter och limeskal. Pressa ner saften av halva limen (spar den andra till servering). Koka upp och rör ner en klick smör. Servera med nykokt ris.

Aloo gobi - film

Detta är ett lättlagat recept som inte kostar mer än 80 kronor för fyra personer. Se hur vi har räknat.

Sätt ett betyg

12 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Svante

    Bra gryta. Håller med om att den kan kryddas upp mer, men som med mycket indiskt kan man variera sin curry ordentligt. Så länge man balanserar syra, sötma, sälta och hetta efter smak brukar det bli bra. Tips: servera med banan, russin, jordnötter (alt cashewnötter) och mango chutney som tillbehör.

  • Ellinor

    Inte god, smakade bara kokos.

  • Eva

    Jättegod, håller dock med om att kryddningen är väl tam

  • Karina Anna

    Supersmarrigt! Skippade dock kikärtorna och använde 2 lökar. Nästa gång blir det till att dubbla mängden kryddor efter som den var lite tam i smaken

Visa fler