Barista – Skandinaviens första etiska kaffekedja

Nina Forsberg, Maria Andersson och Björn Almér startade Barista Fair Trade Coffee år 2006. Skandinaviens första etiska kaffekedja. På Barista säljs enbart Ekologiskt och Fairtrade kaffe. De har som vision att göra världen godare, en kopp i taget.

Barista tänker inte bara på att vi måste bli mer varsamma om jordens resurser, utan de vill även hjälpa till så att deras producenter får en bättra tillvaro.

Barista arbetar utifrån perspektivet "Trade - not aid". Genom att betala ett skäligt pris direkt till bondekooperativet så att de själva kan bygga skolor, vattenrening, vårdcentraler, kan man ge odlarna möjlighet att bygga sin egen framtid.

Utöver det så hjälper Baristas kunder till att ge barn i Etiopien möjligheten att gå i skolan. För varje kund som handlar med Baristas stammiskort skänks pengar så att ett barn får möjligheten att gå i skolan. Idag lyckas Barista genom detta få 1000 barn att kunna gå i skolan varje dag och genom det få en möjlighet till en ljusare framtid.

Inte bara odlarna ska ha det bättre. Barrista försöker själva minska den påverkan de och deras produkter har på miljön.

Hos Barista serveras dryck i muggar gjorda av nedbrytningsbar majsstärkelse i stället för plast. De har servetter av returfiber, el från vindkraft till och med komposterbara stammiskort.

Istället för att slänga kaffesumpen läggs den tillbaka i originalpåsen som ställs vid caféingången med en skylt som uppmanar gästerna att använda sumpen som växnäring hemma, i stället för att köpa kemiskt påverkade produkter.

Barsita ger sina kunder en högklassig produkt på ett sätt så att det ska påverka vår miljö så lite som möjligt, samtidigt som de ser till att alla led i kedjan får det bättre. Barista ger sina kunder möjligheten att enkelt kunna göra bättre val för vår värld.


Dela på Facebook

Övriga finalister:

  • Har skapat produkten Beat och en strategi för god miljö, hälsa och för att trygga maten till en växande befolkning.
    Läs mer om Anna-Kajsa Lidell

  • I grundskolan i Örebro kommun har kostcheferna skapat plattformen Smartare mat i syfte att minska matsvinnet.
    Läs mer om Smartare mat

  • Way Out West präglas av ett resurssnålt tänk när det gäller allt från avfallshantering och resursförbrukning till resor, boende och ekologiskt mat.
    Läs mer om Way Out West