Hallå där...Roger Karlsson

I november 2018 tog över som butikschef för Coop Gällivare centrum

Vem är Roger Karlsson?

- Jag är 57 år gammal, har sambo, ett barn och två bonusbarn. 

Du kommer närmast från Stora Coop Gällivare, men har jobbat länge inom Coop. Berätta!

- Jag började 1987 på Malmbergshallen där jag i två år jobbade på kolonial. Efter det fick jag chansen som butikschef i Koskullskulle i fyra år. Efter tiden där återvände jag till Malmbergshallen och jobbade med färskvaror eftersom jag kände att jag ville lära mig mer om det området.

- Sen gick jag fyra år till FAKTA, Coops lågprisaffär vid den tiden. Den lades ner i samband med att vi öppnade Robin Hood år 2000, som sedan blev Stora Coop. Där var jag matchef i 18 år och sista året var jag färskvaruchef. 

Vad var det som lockade med att återigen jobba på en mindre butik?

- Jag fick en förfrågan om jag ville ta över butiken. Egentligen var jag nöjd med tillvaron på Stora Coop och när man börjar bli till åren är det inte lätt att flytta på sig. Det blev mycket eftertanke först. Men sen kändes det rätt och jag lär mig något nytt för varje dag som går. 

- Man tappar vissa bitar när man jobbar på en större butik och jobbar utifrån ett större perspektiv. Jag har blivit tvungen att lära mig mer om allt igen. Det har hänt mycket på 18 år sen jag sist var på en mindre butik, vad gäller teknik, kassor och hjälpmedel. 

Vad upplever du som största skillnaden efter några månader på jobbet?

- Som chef på en mindre butik får man vara mer aktiv på golvet och träffa fler kunder. Som säljchef på en större butik är det större fokus på personalbiten. Nu är jag mer delaktig på golvet och får jobba mer fysiskt. Och det trivs jag med! 

- Sen händer det grejer hela tiden och det är ett väldigt omväxlande jobb. 

Vilken sorts ledare behöver man vara för att vara chef på en dagligvaruhandel?

- Man måste vara som spindeln i nätet, kunna organisera och lyssna på personalen och försöka få dem att utvecklas.

Vad har du för vision för Coop Gällivare

- Det finns mycket att jobba med. Vi ska bli bättre på fys och svinn för att bli en mer hållbar butik och sen ska vi jobba för att få ett bättre kundmöte.

- Men det är också mycket fokus på samhällsomvandlingen. Vi är just nu ganska få tillsvidareanställda eftersom vi inte vet när butiken i Malmberget ska stängas och tanken är att en del av personalen troligtvis ska flyttas hit. Så organisationen är inte riktigt på plats. 

Vad lagar du helst för mat hemma?

- Ikväll blir det tacos! Inte originellt, men, men. Vi har en tonåring hemma och två vuxna barn som också brukar komma över och äta på fredagskvällar. 

Vad gör du när du inte jobbar?

- Jag håller på med skytte och är engagerad i Gällivare skytteförening. Jag har tävlingsskjutit i ganska många år. Nu blir det mer sporadiskt och jag hjälper till med ungdomarna. Sen gillar jag att resa, åka skidor och skoter. Och vara med familjen naturligtvis. 

Vad är det bästa med att bo och verka i Gällivare?

- Det bästa är de långa vintrarna! Nej, jag skojar bara. 

Gillar du inte dem?!

- Nä… inte riktigt. Jag tycker de är för långa. Sen, ju äldre man blir desto jobbigare har det blivit med mörkret. Men nu när vi kommit in i mitten av februari och ljuset börjar komma tillbaka så börjar ju också livsanden att vakna. 

- Men närheten till naturen är härlig. Annars skulle man inte bo här uppe!