Peter, franchisetagare

I Peters traineegrupp var de tio stycken. Nio av dem hamnade på huvudkontoret men Peter själv valde butikslivet, ett val han aldrig ångrat. Idag är han franchisetagare och driver en Coopbutik via sitt eget företag.

Peter har jobbat inom Coop i nästan hela sitt liv. Redan som 17-åring jobbade han extra i butik och efter studier och traineeprogram så blev han matchef på Coop Forum i Haninge. Två år senare gick han vidare som områdeschef för ett antal franchisebutiker och det dröjde inte länge förrän han insåg att det var franchisetagare som han själv ville bli.

Man kan skaffa ett riktigt bra resultat om man kämpar.

– Det är ett speciellt jobb som inte är för vem som helst, man måste vara beredd att offra mycket tid, hitta rutiner som fungerar och personal som är bra. Sällan kan man jobba måndag till fredag, jag jobbar mellan 40-70 timmar i veckan.

En spännande sak med att vara franchisetagare är, enligt Peter, att ingen månad är den andra lik. Han berättar att han tvingas hålla koll på intäkter och utgifter på ett helt annat sätt än en vanligt anställd butikschef eftersom man som franchisetagare drabbas personligen om butiken går dåligt.

– Går det inte bra får man ingen lön, samtidigt kan man även skaffa ett riktigt bra resultat om man kämpar.

En vanlig dag börjar halv fem på morgonen. Då räknar Peter kassor och ser till att allt är förberett till butiksöppningen vid sju. Han kollar också av att ingen i personalen är sjuk och att arbetsschemat för dagen fungerar. Sedan sitter han någon timme i kassan innan det är dags att ta emot varor och göra beställningar. Dagen avslutas ofta med administrativt arbete.

Vad är det bästa med att vara franchisetagare?

– Jag gillar organisationen, att de som jobbar här är anställda i mitt bolag. Man kan aldrig skylla på att det är fel på personalen eftersom det är jag som har anställt dem. En annan bra sak är att man via franchise är med och bygger upp sitt egna företaget. Det går inte att jobba i två år och tänka att man är klar – det här är någonting man satsar på för att det ska ge saker senare.

Och nackdelarna?

– Det går inte att sticka under stolen med att man tar en risk när man är franchisetagare. Förutsättningarna kan förändras, marknaden är rörlig och avtal kan bli tuffare – samtidigt är det just det som är en del av tjusningen.

Hur ska man vara för att passa in i din roll?

– Man måste tycka det är kul att jobba i butik och träffa människor, är man en kontorsmänniska ska man nog inte vara franchisetagare. Det är även viktigt att veta vad man sysslar med. Det räcker inte att kunna hantera personalen bra, man måste även ha ett sinne för ekonomi eftersom det blir tuffare tider och mer konkurrens för varje år som går.

Hur stöttar Coop dig som franchisetagare?

– Jag har varje vecka kontakt med en områdeschef som jag kan ställa frågor till. Vi pratar mest om investeringar eller saker som ska förändras i butiken. Jag har jobbat på Coop i så många år att jag vet var jag ska vända mig om det dyker upp funderingar och problem, men jag tror att områdeschefen kan vara ett viktigt stöd för många.

Relaterat innehåll

Jobba i butik

Att jobba på Coop är spännande och utvecklande. Brinner du, precis som vi, för service och sälj? Bra! Hos oss finns det möjlighet att växa.

5 skäl att jobba på Coop

Intresserad av att bli Coopare? Här är de fem främsta skälen till att folk väljer jobba hos oss.

Många jobb

Just nu pågår stora förändringar för att bli framtidens företag - häng med på förändringsresan!