Vilttimbal med rödvinssås och stekta rotfrukter

Vilttimbal med rödvinssås och stekta rotfrukter

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Höga tjusiga färsbiffar i lyxig sås.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:175º
8 portioner
  • 1.2 kg älgfärs
  • 2 msk smör
  • 2 röda eller gula hackade lökar
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 1 msk hackad färsk rosmarin
  • 6 ägg
  • 2 dl grädde
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 150 g riven Västerbottensost
  • 2 tsk salt
  • Rödvinssås:
  • 2 msk smör
  • 2 röda eller gula hackade lökar
  • 3 finhackade schalottenlökar
  • 60 g hackad rotselleri
  • 2 dl vatten
  • 2.5 dl rött vin
  • 2 msk viltfond
  • 2.5 msk vinbärsgelé
  • 1 tsk soja
  • 1 krm peppar
  • 1 krm salt
  • Redning:
  • 1.5 majsmjöl
  • 2 msk vatten
  • Stekta rotfrukter:
  • 1.6 kg rotfrukter t ex morot, palsternacka, kålrot
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 krm peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en stekpanna och fräs lök, vitlök och rosmarin några minuter utan att det får färg. Separera äggulorna från vitan på 2/3 av äggen och blanda gulorna med resterande hela ägg, färs, lökblandning, grädde, salt, peppar och ost.
  2. Smörj 8 ugnssäkra formar som är cirka 8 centimeter i diameter. Fördela färsblandningen i formarna. Ställ formarna i en stor ugnsform med höga kanter. Ställ in formen i ugnen och häll hett eller kokande vatten i den stora formen så att det når upp till halva timbalformarna. Grädda 35-40 minuter. När innertemperaturen på färstimbalerna är 70 grader är de klara, använd en ugnstermometer. Ta försiktigt upp timbalerna ur formarna. Servera med sås och stekta rotfrukter

Rödvinssås

  1. Fräs lök och rotselleri i smöret någon minut i en kastrull. Häll av skyn, som bildats i formarna när du lyft ut timbalerna, i en bunke. Sila skyn. Häll den silade skyn i kastrullen tillsammans med vatten och rödvin och låt koka 10-15 minuter. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt sedan fond, gelé och en redning på majsmjöl utblandat med vatten. Koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt också lite viltfond.

Stekta rotfrukter

  1. Skala rotfrukterna och skär dem i tunna, långa strimlor. Hetta upp olja och smör i en stor stekpanna. Stek hälften av rotfrukterna på medelstark värme cirka 5 minuter, tills de är mjuka men ändå al dente, med tuggmotstånd. Salta och peppra. Lägg eventuellt de stekta rotfrukterna på ett fat och håll dem varma i ugnen medan resten steks.

Tips

Tillaga timbalerna i en muffinsplåt!

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Vilttimbal med rödvinssås och stekta rotfrukter
28 st
  • Ingredienser (28)
  • 1.2 kg älgfärs
  • 2 msk smör
  • 2 röda eller gula hackade lökar
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 1 msk hackad färsk rosmarin
  • 6 ägg
  • 2 dl grädde
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 150 g riven Västerbottensost
  • 2 tsk salt
  • Rödvinssås:
  • 2 msk smör
  • 2 röda eller gula hackade lökar
  • 3 finhackade schalottenlökar
  • 60 g hackad rotselleri
  • 2 dl vatten
  • 2.5 dl rött vin
  • 2 msk viltfond
  • 2.5 msk vinbärsgelé
  • 1 tsk soja
  • 1 krm peppar
  • 1 krm salt
  • Redning:
  • 1.5 majsmjöl
  • 2 msk vatten
  • Stekta rotfrukter:
  • 1.6 kg rotfrukter t ex morot, palsternacka, kålrot
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 krm peppar

Vilttimbal med rödvinssås och stekta rotfrukter

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Höga tjusiga färsbiffar i lyxig sås.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:175º
8 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en stekpanna och fräs lök, vitlök och rosmarin några minuter utan att det får färg. Separera äggulorna från vitan på 2/3 av äggen och blanda gulorna med resterande hela ägg, färs, lökblandning, grädde, salt, peppar och ost.
  2. Smörj 8 ugnssäkra formar som är cirka 8 centimeter i diameter. Fördela färsblandningen i formarna. Ställ formarna i en stor ugnsform med höga kanter. Ställ in formen i ugnen och häll hett eller kokande vatten i den stora formen så att det når upp till halva timbalformarna. Grädda 35-40 minuter. När innertemperaturen på färstimbalerna är 70 grader är de klara, använd en ugnstermometer. Ta försiktigt upp timbalerna ur formarna. Servera med sås och stekta rotfrukter

Rödvinssås

  1. Fräs lök och rotselleri i smöret någon minut i en kastrull. Häll av skyn, som bildats i formarna när du lyft ut timbalerna, i en bunke. Sila skyn. Häll den silade skyn i kastrullen tillsammans med vatten och rödvin och låt koka 10-15 minuter. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt sedan fond, gelé och en redning på majsmjöl utblandat med vatten. Koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt också lite viltfond.

Stekta rotfrukter

  1. Skala rotfrukterna och skär dem i tunna, långa strimlor. Hetta upp olja och smör i en stor stekpanna. Stek hälften av rotfrukterna på medelstark värme cirka 5 minuter, tills de är mjuka men ändå al dente, med tuggmotstånd. Salta och peppra. Lägg eventuellt de stekta rotfrukterna på ett fat och håll dem varma i ugnen medan resten steks.

Tips

Tillaga timbalerna i en muffinsplåt!

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!