Viltköttbullar med lingon och senapssås

Viltköttbullar med lingon och senapssås

3.71 (7 betyg)

Vilt med lingon inkokta i rödvin, chili och kanel på en pastabädd smakar delikat tillsammans med en lite fylligare sås.

  • Ingredienser 30

Tillagningstid: 1 dygn 40 minuter

Ingredienser

4 portioner
Inkokta lingon:
  • 1.5 dl socker
  • 1.5 msk balsamvinäger
  • 1 dl rödvin
  • 2 kanelstänger
  • 3 stjärnanis
  • 5 cm skalad, finriven färsk ingefära
  • 0.5 urkärnad, finhackad röd chili
  • 0.5 kg lingon
Köttbullar:
  • 3 dl vitt formbröd kantskurna, i tärningar
  • 2 dl mjölk
  • 75 g smör
  • 0.5 finhackad gul lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 finstrimlad salladslök
  • 1 msk färsk timjan på kvist
  • 2 lagerblad
  • 1 lätt uppvispat ägg
  • 500 g vildsvinsfärs eller annan viltfärs
  • 0.5 msk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 tsk riven muskot
  • 300 g pasta t ex penne eller tagliatelle
Senapssås:
  • 3 dl utspädd viltbuljong
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk hackad färsk dragon
  • 2 krm salt
  • 3 krm svartpeppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Inkokta lingon: Smält sockret i en kastrull. Tillsätt balsamvinäger, rödvin, kryddor, ingefära och chili. Värm upp och blanda väl, tillsätt lingonen och koka upp dem snabbt. Dra kastrullen från plattan. Låt lingonen svalna. Häll över i ett rent kärl och låt lingonen stå i kylskåpet över natten.

Köttbullar

  1. 1

    Lägg brödet i en liten bunke. Häll på mjölken. Lägg en assiett på brödet så att det trycks ned och suger upp mjölken ordentligt. Smält hälften av fettet i en kastrull. Lägg i lök, vitlök, salladslök, timjan och lagerblad. Fräs utan att det får färg. Blanda ägget med färsen. Krama ur brödet och blanda ned i färsen.

  2. 2

    Ta upp timjankvistarna och lagerbladen ur lökfräset med en sked. Blanda ned lökfräset i färsen. Tillsätt salt, peppar och muskot. Forma till små köttbullar. Stek i resten av smöret. Koka pastan i rikligt med vatten och salt.

Senapssås

  1. 1

    Koka upp viltbuljong tillsammans med crème fraiche. Häll i vitvinsvinäger. Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten. Tillsätt senap, dragon, salt och peppar. Värm försiktigt upp under omrörning utan att såsen kokar.

Servering

Servera köttbullarna med pasta, senapssås och inkokta lingon.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Vill du hellre använda torkad dragon så går det bra. 1 msk färsk dragon motsvarar 2 tsk torkad. Lingonen håller cirka ett år om de förvaras mörkt och svalt.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar