Vaniljsemla

Vaniljsemla

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(14)

Semlor med vaniljkräm och utan mandelmassa. Vårt recept ger små söta och luftiga semmelbullar och en underbar hemgjord vaniljkräm.

Tillagningstid: 50 min + 2 tim jäsning
Ugnstemperatur:200º
24 stycken
  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk kardemummakärnor, mortlade
  • 2 krm salt
  • 12 dl vetemjöl (720 g) + till utbak
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg, att pensla med
  • Vaniljkräm (till 8 semlor)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk strösocker
  • 0.5 tsk äkta vaniljsocker
  • 2 äggulor
  • 1.5 msk majsstärkelse
  • Till servering (till 8 semlor)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk, socker och kardemumma till 37° och häll i bunken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt.
  2. Häll i mjölet lite i taget under omrörning och klicka i smöret. Arbeta degen för hand 10 min (eller 5 min med maskin). Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  3. Forma degen till 24 runda bullar och fördela på 2 plåtar med bakplåtspapper.
  4. Låt jäsa 40 min under bakduk. Sätt ugnen på 200°. Pensla med lättvispat ägg och grädda en plåt i taget. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna helt.

Vaniljkräm

  1. Mät upp alla ingredienserna till vaniljkrämen i en kastrull och värm varsamt under konstant omrörning tills det blir en tjock kräm. Ta direkt från värmen och häll upp i en skål. Låt svalna helt.
  2. Vispa grädden. Skär av ett lock på varje bulle. Bred vaniljkräm på bullarna, klicka på grädde och lägg på locken. Avsluta med att pudra över florsocker

Tips

Ju mindre mjöl, desto saftigare bullar - därför är degen ganska kladdig. Forma bullarna med mycket mjöl på händerna!

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ludwig

2021-02-12

Gott!

Vaniljsemla
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk kardemummakärnor, mortlade
  • 2 krm salt
  • 12 dl vetemjöl (720 g) + till utbak
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg, att pensla med
  • Vaniljkräm (till 8 semlor)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk strösocker
  • 0.5 tsk äkta vaniljsocker
  • 2 äggulor
  • 1.5 msk majsstärkelse
  • Till servering (till 8 semlor)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker

Vaniljsemla

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(14)

Semlor med vaniljkräm och utan mandelmassa. Vårt recept ger små söta och luftiga semmelbullar och en underbar hemgjord vaniljkräm.

Tillagningstid: 50 min + 2 tim jäsning
Ugnstemperatur:200º
24 stycken

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk, socker och kardemumma till 37° och häll i bunken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt.
  2. Häll i mjölet lite i taget under omrörning och klicka i smöret. Arbeta degen för hand 10 min (eller 5 min med maskin). Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  3. Forma degen till 24 runda bullar och fördela på 2 plåtar med bakplåtspapper.
  4. Låt jäsa 40 min under bakduk. Sätt ugnen på 200°. Pensla med lättvispat ägg och grädda en plåt i taget. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna helt.

Vaniljkräm

  1. Mät upp alla ingredienserna till vaniljkrämen i en kastrull och värm varsamt under konstant omrörning tills det blir en tjock kräm. Ta direkt från värmen och häll upp i en skål. Låt svalna helt.
  2. Vispa grädden. Skär av ett lock på varje bulle. Bred vaniljkräm på bullarna, klicka på grädde och lägg på locken. Avsluta med att pudra över florsocker

Tips

Ju mindre mjöl, desto saftigare bullar - därför är degen ganska kladdig. Forma bullarna med mycket mjöl på händerna!

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ludwig

2021-02-12

Gott!