Tarte au citron

Tarte au citron

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(66)

En frisk sommarpaj, med len och syrlig fyllning. Servera med färska vinbär eller hallon.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:225º
6 portioner
  • Pajskal:
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 2 msk socker
  • Fyllning:
  • 3 äggulor
  • 1 ägg
  • 125 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 välborstade citroner, finrivet skal + 1 dl saft

Gör så här

  1. Börja med pajskalet. Sätt ugnen på 225º. Smält fettet och låt det svalna. Vispa ägget. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål. Tillsätt det smälta fettet och det uppvispade ägget. Rör ihop till en deg. Tryck ut degen över botten och kanter i en pajform. Låt stå svalt ca 30 min. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Citronkräm

  1. Vispa ihop gulorna med det hela ägget. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sockret och blanda väl. Häll i äggblandningen, citronskal och saft och vispa ihop. Sjud på låg värme och fortsätt vispa tills blandningen blir tjock och krämig. Obs! Om värmen blir för hög stelnar äggen så att krämen skär sig. Sila krämen ner i en skål och låt svalna.
  2. Häll och bred ut citronkrämen i pajskalet. Låt pajen svalna helt innan den serveras.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-05-24

Hej Daria, det hade blivit fel i receptet, men nu har vi ordnat det. 1 dl citronsaft har vi använt :)

Daria

2022-05-17

Man behöver 2 dl citronsaft! Det blir ingen lemoncurd annars.

Karin

2015-11-14

Hej, Jag ser att receptet har blivit uppdaterat. Nu innehåller det varken saft från citronerna eller 2 dl citronsaft, dvs nästan ingen vätska alls. Men det kanske är så som det ska vara?

Checkbox Coop

2012-08-06

Camilla! Det har tyvärr slunkit in ett fel i receptet. Det ska bara vara skalet från de 3 citronerna, ej saften. Receptet kommer att uppdateras.

Camilla

2012-08-05

Ska de både vara saft från 3 citroner OCH 2 dl citronsaft?

Tarte au citron
10 st
  • Ingredienser (10)
  • Pajskal:
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 2 msk socker
  • Fyllning:
  • 3 äggulor
  • 1 ägg
  • 125 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 välborstade citroner, finrivet skal + 1 dl saft

Tarte au citron

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(66)

En frisk sommarpaj, med len och syrlig fyllning. Servera med färska vinbär eller hallon.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:225º
6 portioner

Gör så här

  1. Börja med pajskalet. Sätt ugnen på 225º. Smält fettet och låt det svalna. Vispa ägget. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål. Tillsätt det smälta fettet och det uppvispade ägget. Rör ihop till en deg. Tryck ut degen över botten och kanter i en pajform. Låt stå svalt ca 30 min. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Citronkräm

  1. Vispa ihop gulorna med det hela ägget. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sockret och blanda väl. Häll i äggblandningen, citronskal och saft och vispa ihop. Sjud på låg värme och fortsätt vispa tills blandningen blir tjock och krämig. Obs! Om värmen blir för hög stelnar äggen så att krämen skär sig. Sila krämen ner i en skål och låt svalna.
  2. Häll och bred ut citronkrämen i pajskalet. Låt pajen svalna helt innan den serveras.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-05-24

Hej Daria, det hade blivit fel i receptet, men nu har vi ordnat det. 1 dl citronsaft har vi använt :)

Daria

2022-05-17

Man behöver 2 dl citronsaft! Det blir ingen lemoncurd annars.

Karin

2015-11-14

Hej, Jag ser att receptet har blivit uppdaterat. Nu innehåller det varken saft från citronerna eller 2 dl citronsaft, dvs nästan ingen vätska alls. Men det kanske är så som det ska vara?

Checkbox Coop

2012-08-06

Camilla! Det har tyvärr slunkit in ett fel i receptet. Det ska bara vara skalet från de 3 citronerna, ej saften. Receptet kommer att uppdateras.

Camilla

2012-08-05

Ska de både vara saft från 3 citroner OCH 2 dl citronsaft?