Tarte au citron
Tarte au citron
  • Tid 1 tim
  • Ugn 225º

Tarte au citron

3.4 (60 betyg)

En frisk sommarpaj, med len och syrlig fyllning. Servera med färska vinbär eller hallon.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 10
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

6 portioner
Pajskal:
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 2 msk socker
Fyllning:
  • 3 äggulor
  • 1 ägg
  • 125 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 välborstade citroner, finrivet skal
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Börja med pajskalet. Sätt ugnen på 225º. Smält fettet och låt det svalna. Vispa ägget. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål. Tillsätt det smälta fettet och det uppvispade ägget. Rör ihop till en deg. Tryck ut degen över botten och kanter i en pajform. Låt stå svalt ca 30 min. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Citronkräm

  1. 1

    Vispa ihop gulorna med det hela ägget. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sockret och blanda väl. Häll i äggblandningen och citronskalet och vispa ihop. Sjud på låg värme och fortsätt vispa tills blandningen blir tjock och krämig. Obs! Om värmen blir för hög stelnar äggen så att krämen skär sig. Sila krämen ner i en skål och låt svalna.

  2. 2

    Häll och bred ut citronkrämen i pajskalet. Låt pajen svalna helt innan den serveras.

Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Karin

    Hej, Jag ser att receptet har blivit uppdaterat. Nu innehåller det varken saft från citronerna eller 2 dl citronsaft, dvs nästan ingen vätska alls. Men det kanske är så som det ska vara?

  • Mats, webbredaktionen

    Camilla! Det har tyvärr slunkit in ett fel i receptet. Det ska bara vara skalet från de 3 citronerna, ej saften. Receptet kommer att uppdateras.

  • Camilla

    Ska de både vara saft från 3 citroner OCH 2 dl citronsaft?