Tårta med mandelmassa och jordgubbar

Tårta med mandelmassa och jordgubbar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(32)

Tung jordgubbstårta på mördegsbotten med fyllning av mandelmassa och choklad, toppad med vaniljkräm och färska jordgubbar. En riktig kalastårta!

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
  • Mördeg:
  • 4 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 0.5 dl socker
  • 1 ägg, endast gulan
  • Fyllning:
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 100 g riven marsipan eller mandelmassa
  • 1 ägg, endast gulan
  • 100 g smält mörk choklad
  • Vaniljkräm:
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg, endast gulan
  • 2 msk majsena
  • 1 msk socker
  • 1 urskrapade frön från vaniljstång
  • Garnering:
  • 1 liter jordgubbar

Gör så här

  1. Rör ihop mördegen och lägg den i en plastpåse i kylskåpet i ca 30 minuter. Degen blir då lättare att kavla.

Fyllning:

  1. Rör smör och socker tillsammans med marsipan eller mandelmassa och ägg.
  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla eller tryck ut mördegen i en smord springform. Bred fyllningen över och grädda i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.
  3. Smält chokladen i ett vattenbad. Pensla den kalla mördegsbotten med chokladen.

Vaniljkräm:

  1. Blanda grädde, mjölk, äggulor, majsena och socker i en kastrull. Sjud på svag värme under konstant vispning tills krämen tjocknat. Koka absolut inte, då koagulerar äggulorna. Låt krämen svalna.
  2. Rör ner vaniljfröna i den kalla krämen. Bred vaniljkrämen över chokladtäcket när detta stelnat. Garnera tårtan med rikligt med jordgubbar och ev lite hyvlad mörk choklad.

Tips

Ännu enklare? Använd färdig vaniljkräm!

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Tårta med mandelmassa och jordgubbar
16 st
  • Ingredienser (16)
  • Mördeg:
  • 4 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 0.5 dl socker
  • 1 ägg, endast gulan
  • Fyllning:
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 100 g riven marsipan eller mandelmassa
  • 1 ägg, endast gulan
  • 100 g smält mörk choklad
  • Vaniljkräm:
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg, endast gulan
  • 2 msk majsena
  • 1 msk socker
  • 1 urskrapade frön från vaniljstång
  • Garnering:
  • 1 liter jordgubbar

Tårta med mandelmassa och jordgubbar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(32)

Tung jordgubbstårta på mördegsbotten med fyllning av mandelmassa och choklad, toppad med vaniljkräm och färska jordgubbar. En riktig kalastårta!

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
6 portioner

Gör så här

  1. Rör ihop mördegen och lägg den i en plastpåse i kylskåpet i ca 30 minuter. Degen blir då lättare att kavla.

Fyllning:

  1. Rör smör och socker tillsammans med marsipan eller mandelmassa och ägg.
  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla eller tryck ut mördegen i en smord springform. Bred fyllningen över och grädda i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.
  3. Smält chokladen i ett vattenbad. Pensla den kalla mördegsbotten med chokladen.

Vaniljkräm:

  1. Blanda grädde, mjölk, äggulor, majsena och socker i en kastrull. Sjud på svag värme under konstant vispning tills krämen tjocknat. Koka absolut inte, då koagulerar äggulorna. Låt krämen svalna.
  2. Rör ner vaniljfröna i den kalla krämen. Bred vaniljkrämen över chokladtäcket när detta stelnat. Garnera tårtan med rikligt med jordgubbar och ev lite hyvlad mörk choklad.

Tips

Ännu enklare? Använd färdig vaniljkräm!

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!