Svartvinbärssylt

Svartvinbärssylt

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(60)

Att koka egen svartvinbärssylt är enkelt och här visar vi hur. För visst är det härligt att kunna njuta av sommarens bär året om!

ca 1½ liter
  • 2 liter svarta vinbär (ca 1 kg) repade, färska eller frysta
  • 5 dl vatten
  • 12 dl socker (ca 1 kg)

Gör så här

  1. Med knappt mogna eller precis mogna vinbär blir sylten ganska fast.
  2. Skölj ev bären. Lägg dem i en gryta, häll på vattnet. Lägg frysta bär otinade i kokande vatten, då skadas pektinet minst. Hetta upp långsamt och koka på svag värme, ca 15 min.
  3. Tag grytan från värmen och rör försiktigt ner sockret, lite i taget. Låt sylten koka upp igen. Tag bort ev skum. Ös upp sylten i rena varma glasburkar, upp till kanten, och sätt genast på lock. Förvara svalt.
  4. Svartvinbärsmarmelad: Koka på samma sätt men minska till 3 dl vatten.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Emma

2018-08-01

Blir jättebra sylt om du använder syltsocker också, jag tog 50/50 med vanligt socker. Tips: ta lite sylt från kastrullen på en tallrik och rör runt tills sylten är kall, då ser du om konsistensen är som du vill ha den- om inte koka sylten längre.

Madde

2015-08-26

Rinnig

Svartvinbärssylt
3 st
  • Ingredienser (3)
  • 2 liter svarta vinbär (ca 1 kg) repade, färska eller frysta
  • 5 dl vatten
  • 12 dl socker (ca 1 kg)

Svartvinbärssylt

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(60)

Att koka egen svartvinbärssylt är enkelt och här visar vi hur. För visst är det härligt att kunna njuta av sommarens bär året om!

ca 1½ liter

Gör så här

  1. Med knappt mogna eller precis mogna vinbär blir sylten ganska fast.
  2. Skölj ev bären. Lägg dem i en gryta, häll på vattnet. Lägg frysta bär otinade i kokande vatten, då skadas pektinet minst. Hetta upp långsamt och koka på svag värme, ca 15 min.
  3. Tag grytan från värmen och rör försiktigt ner sockret, lite i taget. Låt sylten koka upp igen. Tag bort ev skum. Ös upp sylten i rena varma glasburkar, upp till kanten, och sätt genast på lock. Förvara svalt.
  4. Svartvinbärsmarmelad: Koka på samma sätt men minska till 3 dl vatten.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Emma

2018-08-01

Blir jättebra sylt om du använder syltsocker också, jag tog 50/50 med vanligt socker. Tips: ta lite sylt från kastrullen på en tallrik och rör runt tills sylten är kall, då ser du om konsistensen är som du vill ha den- om inte koka sylten längre.

Madde

2015-08-26

Rinnig