Stekt lammytterfilé och sparrisrisotto

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(47)

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:125º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 4 msk smör
  • 1.2 kg lammytterfilé
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • Sparrisrisotto:
  • 12 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 4 msk smör
  • 150 schalottenlök, skalad, finhackad
  • 5 dl avorioris
  • 4 dl vitt vin
  • 500 g grön sparris
  • 150 g parmesan, riven + till garnering
  • 0.5 tsk svartpeppar

Gör så här

  1. Lammytterfilé: Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna. Lägg i hälften av lammfiléerna och bryn runt om. Salta och peppra på båda sidorna. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek resten på samma sätt. Stick en stektermometer mitt i köttbiten, stek i ugnen tills köttet är rosarött och har en innertemperatur på 55° (eller 60° för rosa och 70° för genomstekt).
  2. Sparrisrisotto: Koka upp vatten och buljongtärningar och låt stå på svag värme. Smält 2 matskedar smör i en rymlig kastrull. Tillsätt lök och ris, fräs några minuter utan att det tar färg. Tillsätt lite vin och lite buljong. Koka upp och låt småkoka utan lock. Tillsätt vin och buljong när vätskan börjat koka in i riset.
  3. Skär av topparna på sparrisen, cirka 5 centimeter, och koka topparna i lättsaltat vatten cirka 2 minuter eller tills de är al dente. Efter cirka 20 minuter är risotton klar. Rör i 2 matskedar smör och parmesan. Smaka av med peppar och salt. Risotton ska vara krämig.
  4. Skär lammfiléerna i tunna skivor och lägg på tallrikarna, lägg på lite gremolata (se Örtlöksbukett och gremolata). Lägg gärna upp risotton i cocotter, stick i några sparristoppar och garnera med riven parmesan, ställ på tallrikarna. Lägg på en lökbukett på varje tallrik. Servera.
  5. Risotton: Det kan behövas mer buljong eller mindre än 12 dl, det kan variera från gång till gång.

Tips

Värm tallrikar och portionsformar tre minuter i mikron så smakar maten ännu godare.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Japansk färs- och kålpanna

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Buddha bowl

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Stekt ris med lax och paprika

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Lins- och risfyllda kålrullar i tomatsås

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Friterade kräftstjärtar med dippsås och ris

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Fried rice med grönsaker och ägg

Betyg
Betyg
(67)
Spara recept

Indiskt kryddris

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Garam masala kyckling

Betyg
Betyg
(44)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 4 msk smör
  • 1.2 kg lammytterfilé
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • Sparrisrisotto:
  • 12 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 4 msk smör
  • 150 schalottenlök, skalad, finhackad
  • 5 dl avorioris
  • 4 dl vitt vin
  • 500 g grön sparris
  • 150 g parmesan, riven + till garnering
  • 0.5 tsk svartpeppar

Stekt lammytterfilé och sparrisrisotto

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(47)

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:125º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Lammytterfilé: Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna. Lägg i hälften av lammfiléerna och bryn runt om. Salta och peppra på båda sidorna. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek resten på samma sätt. Stick en stektermometer mitt i köttbiten, stek i ugnen tills köttet är rosarött och har en innertemperatur på 55° (eller 60° för rosa och 70° för genomstekt).
  2. Sparrisrisotto: Koka upp vatten och buljongtärningar och låt stå på svag värme. Smält 2 matskedar smör i en rymlig kastrull. Tillsätt lök och ris, fräs några minuter utan att det tar färg. Tillsätt lite vin och lite buljong. Koka upp och låt småkoka utan lock. Tillsätt vin och buljong när vätskan börjat koka in i riset.
  3. Skär av topparna på sparrisen, cirka 5 centimeter, och koka topparna i lättsaltat vatten cirka 2 minuter eller tills de är al dente. Efter cirka 20 minuter är risotton klar. Rör i 2 matskedar smör och parmesan. Smaka av med peppar och salt. Risotton ska vara krämig.
  4. Skär lammfiléerna i tunna skivor och lägg på tallrikarna, lägg på lite gremolata (se Örtlöksbukett och gremolata). Lägg gärna upp risotton i cocotter, stick i några sparristoppar och garnera med riven parmesan, ställ på tallrikarna. Lägg på en lökbukett på varje tallrik. Servera.
  5. Risotton: Det kan behövas mer buljong eller mindre än 12 dl, det kan variera från gång till gång.

Tips

Värm tallrikar och portionsformar tre minuter i mikron så smakar maten ännu godare.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Japansk färs- och kålpanna

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Buddha bowl

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Stekt ris med lax och paprika

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Lins- och risfyllda kålrullar i tomatsås

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Friterade kräftstjärtar med dippsås och ris

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Fried rice med grönsaker och ägg

Betyg
Betyg
(67)
Spara recept

Indiskt kryddris

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Garam masala kyckling

Betyg
Betyg
(44)