Stekt inlagd strömming
  • Tid 30 min

Stekt inlagd strömming

2.55 (55 betyg)

En riktigt god svensk klassiker.

  • Tillagningstid 30 min
  • Ingredienser 18

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g strömmingsfiléer
  • 0.5 msk flingsalt
  • 1 dl hackad dill
  • 1 dl hackad gräslök
  • 2 msk dijonsenap
Panering:
  • 0.5 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
  • 0.5 dl ströbröd
  • 1 tsk salt
Stekning:
  • 3 msk smör
Ättikslag:
  • 2.5 dl vatten
  • 4 msk ättiksprit (12 %)
  • 4 msk strösocker
  • 1 tsk salt
Kryddning:
  • 10 grovstötta krydd-, vit- eller svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 skivad röd eller gul lök
  • 2 skivade salladslökar
  • 5 dillkvistar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Klipp bort fenorna på strömmingsfiléerna (det gör inget om det blir ett litet hål i fisken efter klippet). Lägg alla filéer på en skärbräda med skinnet neråt. Salta. Blanda dill, gräslök och senap och fördela blandningen på hälften av strömmingsfiléerna. Lägg på resten av filéerna, fiskköttsidorna mot varandra.

  2. 2

    Blanda mjöl, ströbröd och salt på en tallrik. Vänd strömmingsfiléerna i paneringen. Smält smör i en stekpanna och stek några filéer i taget på båda sidor, på medelstark värme, 2-3 minuter på varje sida.

  3. 3

    Rör ihop ättikslagen och blanda den med grovstött peppar, lagerblad, skivad lök och dill. Häll alltsammans över de stekta strömmingsflundrorna. Man kan också varva fisk, peppar, lagerblad, lök och dillkvistar och sedan hälla på ättikslagen.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Om fisken är kall kan du koka upp lagen och hälla den varm över strömmingen (fisken tar lättare åt sig smak från lag och lök då). Får du inte tag på salladslök går naturligtvis tunt skivad purjolök lika bra.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Jan

    Fräschaste strömmingsinläggning jag smakat.

  • Anders

    Hurra! Första receptet på denna rätt där lagen innehäller minst lika mycket ättika som socker. Man måste gilla att ni inte skapar en sockerlag till fisken!