Picklad strömming med böcklingmajonnäs och rom
  • Tid 1 tim + 1 natt i kyl

Picklad strömming med böcklingmajonnäs och rom

0 (0 betyg)

Det här är ett gourmetrecept som förbereds en dag i förväg, men för den kräsne matnörden är det helt klart värt det! Recept av Stefan Ekengren

  • Tillagningstid 1 tim + 1 natt i kyl
  • Ingredienser 17

Ingredienser

4 förrättsportioner
  • 250 g strömmingsfiléer
  • 2 citroner, pressad saft
  • 1 dl olivolja
  • 1 schalottenlök, fint hackad
  • 0.5 röd chili, urkärnad och finhackad
Böcklingmajonnäs
  • 1 böckling
  • 2 dl rapsolja
  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0.5 citron, finrivet skal och 1,5 msk saft
Picklad lök
  • 0.5 dl vatten
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk strösocker
  • 2 schalottenlökar, finskivade
Till servering
  • 3 dl gräddfil (blir till en smulig kvarg)
  • några teskedar löjrom eller anna rom
  • lite klippt smörgåskrasse
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Dag 1: Skär böcklingen till böcklingmajonnäsen i fem delar och låt sjuda i olja i en kastrull med höga kanter ca 1 timme. Sila bort böcklingen och låt oljan kallna helt.

  2. 2

    Koka upp gräddfilen så att den skär sig. Häll upp i en sil täckt med kaffefilter eller silduk. Låt vasslen rinna av i kylen under natten. Dra loss strömmingsfiléerna från skinnet.

  3. 3

    Blanda citronsaft med salt i en skål och vänd ner strömmingen. Låt ligga ca 15 min. Blanda olja, lök och chili till en marinad. Sila av citronlagen strömmingen ligger i och vänd ner filéerna i marinaden. Ställ in i kylen till servering (håller minst 2 dagar).

Picklad lök:

  1. 1

    Koka upp vatten, äppelcidervinäger och socker. Lägg ner den skivade löken och låt kallna helt i lagen. Dag 2: Vispa ihop äggula, senap, citronskal och citronsaft. Fortsätt vispa och tillsätt böcklingoljan i en tunn stråle tills det blir en majonnäs, smaka av med salt.

  2. 2

    Lyft ut strömmingsfiléerna ur marinaden och lägg upp på tallrikar. Lägg på picklad lök. Klicka på majonnäs och rom. Smula över gräddfilskvargen och garnera med krasse.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Det blir mycket böcklingmajonnäs, men den är jättegod även till annan fisk.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar