Sommartårta
  • Tid 45 min
  • Ugn 150-175º
  • Svårighetsgrad Enkel

Sommartårta

3.68 (102 betyg)

Enkel tårta med frasig maräng och dina favoritbär. Dubbla receptet till en större långpanna.

  • Tillagningstid 45 min
  • Ingredienser 10
  • Ugnstemperatur 150-175º
  • Svårighetsgrad Enkel

Ingredienser

12 portioner
  • 75 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 4 ägg
  • 2 msk mjölk
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
Maräng:
  • 2 dl socker
  • 50 g flagad mandel
Fyllning:
  • 2 dl vispgrädde
  • 300 g bär, t.ex. björnbär eller hallon
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Separera äggens gulor och vitor. Spara vitorna till marängen.

  2. 2

    Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna eller ugnssäker form (ca 15 × 25 cm). Rör fett och socker poröst. . Rör ner en gula i taget. Tillsätt mjölken och mjölet blandat med bakpulvret. Rör till en jämn smet.

Maräng

  1. 1

    Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum. Vänd ner resten av sockret.

Grädda bottnarna

  1. 1

    Bred ut sockerkakssmeten i långpannan, bred marängen ovanpå. Strö över flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Lyft kakan ur långpannan med hjälp av bakplåtspapperet. Låt kakan sedan kallna på papperet. Dela kakan på mitten.

Fyll tårtan

  1. 1

    Lägg ihop halvorna med vispad grädde och bär emellan.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Gör en dubbel sats till en 30 × 40 cm långpanna. Den här tårtan har flera namn, bl.a. Kalastårta, Brittatårta, Marängtårta och Herrgårdstårta.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

20 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Fanny

    Tips! Gjorde först en sats enligt receptet vilket gjorde att sockerkakan blev geggig och aldrig blev klar. Gjorde sedan en sats till och gräddade 175grader i ca 30 min - perfekt 👌🏼

  • Camilla

    Inte så tydligt recept, men god tårta!

  • Ingrid

    Jag har gjort receptet flera gånger och det har blivit mycket bra. Jag har 175 grader i min ugn. Jag gör klar tårtbotten en dag innan och sen grädden och bär strax före servering.

  • Christina

    Toppen tårta, en favorit i vår familj. Bra recept som är enkelt att följa. Jag hade färska jordgubbar och ringlade mjölkchoklad över. Mums

Visa fler