Sesamkuvertbröd
  • Tid 1 tim + jästid under natten
  • Ugn 250º

Sesamkuvertbröd

0 (0 betyg)

Pröva att baka Mathias Dahlgrens kuvertbröd, Han gör egen surdeg så vi har modifierat receptet. Men det är fortfarande kanongott.

  • Tillagningstid 1 tim + jästid under natten
  • Ingredienser 8
  • Ugnstemperatur 250º

Ingredienser

30 stycken
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten (20°)
  • 150 g surdeg (fullkornsvete)
  • 6 dl vetemjöl (360 g)
  • 6 dl dinkelmjöl (360 g)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk rapsolja, till bunken
  • 3 dl skalade sesamfrön
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Dag 1. Rör ut jästen i lite av vattnet i en bunke. Tillsätt surdegen och resten av vattnet. Häll i vetemjöl, dinkelmjöl och salt. Arbeta till en slät och spänstig deg i en degblandare eller med degkrokarna till elvispen, ca 10 min.

  2. 2

    Gnid in kanterna på en stor bunke med olja. Lägg över degen i bunken och låt jäsa under en bakduk ca 30 min, den ska resa sig något. Knåda och arbeta degen med händerna direkt i bunken någon minut. Täck med plastfolie och förvara i kylen över natten.

Dag 2

  1. 1

    Ta ut degbunken ur kylen. Forma degen till två rullar (ca 70 cm långa) med mjöliga händer. Platta till degrullarna och skär sedan i små trekanter (30 stycken). Doppa bröden i sesamfrön så att de täcks runtom.

  2. 2

    Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 40 min. Sätt ugnen på 250°. Ställ in plåten mitt i ugnen. Släng in en kopp med vatten under plåten och stäng luckan snabbt. Nu ångas bröden några sekunder som gör att ytan blir knaprigt god. Grädda bröden i 13–15 min. Låt bröden svalna på galler.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Tips! Det går utmärkt att frysa bröd. Det viktiga är vad man gör när man tinat dem … Pensla med vatten och värm i ugn, 200°, till nybakad skorpa.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar