För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Sesamkuvertbröd

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

Det är dags att baka Mathias Dahlgrens kuvertbröd. Han gör egen surdeg så vi har modifierat receptet. Men det är fortfarande kanongott.

Tillagningstid: 1 tim + jästid under natten
Ugnstemperatur:250º
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten (20°)
  • 150 g surdeg (fullkornsvete)
  • 6 dl vetemjöl (360 g)
  • 6 dl dinkelmjöl (360 g)
  • 1 msk rapsolja, till bunken
  • 3 dl skalade sesamfrön
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Dag 1. Rör ut jästen i lite av vattnet i en bunke. Tillsätt surdegen och resten av vattnet. Häll i vetemjöl, dinkelmjöl och salt. Arbeta till en slät och spänstig deg i en degblandare eller med degkrokarna till elvispen, ca 10 min.
  2. Gnid in kanterna på en stor bunke med olja. Lägg över degen i bunken och låt jäsa under en bakduk ca 30 min, den ska resa sig något. Knåda och arbeta degen med händerna direkt i bunken någon minut. Täck med plastfolie och förvara i kylen över natten.

Dag 2

  1. Ta ut degbunken ur kylen. Forma degen till två rullar (ca 70 cm långa) med mjöliga händer. Platta till degrullarna och skär sedan i små trekanter (30 stycken). Doppa bröden i sesamfrön så att de täcks runtom.
  2. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 40 min. Sätt ugnen på 250°. Ställ in plåten mitt i ugnen. Släng in en kopp med vatten under plåten och stäng luckan snabbt. Nu ångas bröden några sekunder som gör att ytan blir knaprigt god. Grädda bröden i 13–15 min. Låt bröden svalna på galler.

Tips

Tips! Det går utmärkt att frysa bröd. Det viktiga är vad man gör när man tinat dem … Pensla med vatten och värm i ugn, 200°, till nybakad skorpa.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Bakpotatis med currykräftor

(4)

Knäckebröd

(2)
8 st
  • Ingredienser (8)
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten (20°)
  • 150 g surdeg (fullkornsvete)
  • 6 dl vetemjöl (360 g)
  • 6 dl dinkelmjöl (360 g)
  • 1 msk rapsolja, till bunken
  • 3 dl skalade sesamfrön
  • 1 tsk salt

Sesamkuvertbröd

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

Det är dags att baka Mathias Dahlgrens kuvertbröd. Han gör egen surdeg så vi har modifierat receptet. Men det är fortfarande kanongott.

Tillagningstid: 1 tim + jästid under natten
Ugnstemperatur:250º
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Dag 1. Rör ut jästen i lite av vattnet i en bunke. Tillsätt surdegen och resten av vattnet. Häll i vetemjöl, dinkelmjöl och salt. Arbeta till en slät och spänstig deg i en degblandare eller med degkrokarna till elvispen, ca 10 min.
  2. Gnid in kanterna på en stor bunke med olja. Lägg över degen i bunken och låt jäsa under en bakduk ca 30 min, den ska resa sig något. Knåda och arbeta degen med händerna direkt i bunken någon minut. Täck med plastfolie och förvara i kylen över natten.

Dag 2

  1. Ta ut degbunken ur kylen. Forma degen till två rullar (ca 70 cm långa) med mjöliga händer. Platta till degrullarna och skär sedan i små trekanter (30 stycken). Doppa bröden i sesamfrön så att de täcks runtom.
  2. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 40 min. Sätt ugnen på 250°. Ställ in plåten mitt i ugnen. Släng in en kopp med vatten under plåten och stäng luckan snabbt. Nu ångas bröden några sekunder som gör att ytan blir knaprigt god. Grädda bröden i 13–15 min. Låt bröden svalna på galler.

Tips

Tips! Det går utmärkt att frysa bröd. Det viktiga är vad man gör när man tinat dem … Pensla med vatten och värm i ugn, 200°, till nybakad skorpa.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Bakpotatis med currykräftor

(4)

Knäckebröd

(2)