Sesamkuvertbröd

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

Pröva att baka Mathias Dahlgrens kuvertbröd, Han gör egen surdeg så vi har modifierat receptet. Men det är fortfarande kanongott.

Tillagningstid: 1 tim + jästid under natten
Ugnstemperatur:250º
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 7 st
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten (20°)
  • 150 g surdeg (fullkornsvete)
  • 6 dl vetemjöl (360 g)
  • 6 dl dinkelmjöl (360 g)
  • 1 msk rapsolja, till bunken
  • 3 dl skalade sesamfrön

Gör så här

  1. Dag 1. Rör ut jästen i lite av vattnet i en bunke. Tillsätt surdegen och resten av vattnet. Häll i vetemjöl, dinkelmjöl och salt. Arbeta till en slät och spänstig deg i en degblandare eller med degkrokarna till elvispen, ca 10 min.
  2. Gnid in kanterna på en stor bunke med olja. Lägg över degen i bunken och låt jäsa under en bakduk ca 30 min, den ska resa sig något. Knåda och arbeta degen med händerna direkt i bunken någon minut. Täck med plastfolie och förvara i kylen över natten.

Dag 2

  1. Ta ut degbunken ur kylen. Forma degen till två rullar (ca 70 cm långa) med mjöliga händer. Platta till degrullarna och skär sedan i små trekanter (30 stycken). Doppa bröden i sesamfrön så att de täcks runtom.
  2. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 40 min. Sätt ugnen på 250°. Ställ in plåten mitt i ugnen. Släng in en kopp med vatten under plåten och stäng luckan snabbt. Nu ångas bröden några sekunder som gör att ytan blir knaprigt god. Grädda bröden i 13–15 min. Låt bröden svalna på galler.

Tips

Tips! Det går utmärkt att frysa bröd. Det viktiga är vad man gör när man tinat dem … Pensla med vatten och värm i ugn, 200°, till nybakad skorpa.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

7 st
  • Ingredienser 7 st
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten (20°)
  • 150 g surdeg (fullkornsvete)
  • 6 dl vetemjöl (360 g)
  • 6 dl dinkelmjöl (360 g)
  • 1 msk rapsolja, till bunken
  • 3 dl skalade sesamfrön

Sesamkuvertbröd

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

Pröva att baka Mathias Dahlgrens kuvertbröd, Han gör egen surdeg så vi har modifierat receptet. Men det är fortfarande kanongott.

Tillagningstid: 1 tim + jästid under natten
Ugnstemperatur:250º
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Dag 1. Rör ut jästen i lite av vattnet i en bunke. Tillsätt surdegen och resten av vattnet. Häll i vetemjöl, dinkelmjöl och salt. Arbeta till en slät och spänstig deg i en degblandare eller med degkrokarna till elvispen, ca 10 min.
  2. Gnid in kanterna på en stor bunke med olja. Lägg över degen i bunken och låt jäsa under en bakduk ca 30 min, den ska resa sig något. Knåda och arbeta degen med händerna direkt i bunken någon minut. Täck med plastfolie och förvara i kylen över natten.

Dag 2

  1. Ta ut degbunken ur kylen. Forma degen till två rullar (ca 70 cm långa) med mjöliga händer. Platta till degrullarna och skär sedan i små trekanter (30 stycken). Doppa bröden i sesamfrön så att de täcks runtom.
  2. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 40 min. Sätt ugnen på 250°. Ställ in plåten mitt i ugnen. Släng in en kopp med vatten under plåten och stäng luckan snabbt. Nu ångas bröden några sekunder som gör att ytan blir knaprigt god. Grädda bröden i 13–15 min. Låt bröden svalna på galler.

Tips

Tips! Det går utmärkt att frysa bröd. Det viktiga är vad man gör när man tinat dem … Pensla med vatten och värm i ugn, 200°, till nybakad skorpa.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies