Rund limpa med maltsirap
  • Tid 20 min + 2 tim och 15 min jäsning och gräddning
  • Ugn 175º

Rund limpa med maltsirap

5 (1 betyg)

  • Tillagningstid 20 min + 2 tim och 15 min jäsning och gräddning
  • Ingredienser 9
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

1
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smält smör
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 4 dl rågmjöl (200 g)
  • 8 dl vetemjöl (480 g)
  • 2 msk smält smör till formen och till pensling
  • 1 msk mörk sirap till pensling
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av mjölken. Häll i resten av mjölken, smör, sirap och salt. Häll i mjölsorterna lite i taget under omrörning. Arbeta degen 10 min för hand eller 5 min i köksmaskin. Låt jäsa 45 min under bakduk.

  2. 2

    Häll ut degen i en smord springform, ca 24 cm diameter. Låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla med smör och grädda mitt i ugnen ca 1 tim till en innertemperatur på 96°. Ta ut och pensla direkt med sirap. Lyft ur formen och låt svalna på galler.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Hanna webbredaktör

    Sylvia: Den borde bli uppvärmd av smöret, annars är det ok att värma upp mjölken till 37°.

  • Sylvia

    Ska mjölken vara kall?