Pot au feu
  • Tid 45 min

Pot au feu

2.86 (36 betyg)

Klassisk och matig gryta från det franska köket.

  • Tillagningstid 45 min
  • Ingredienser 20

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg hel, färsk kyckling
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 0.5 msk flingsalt
  • 1.5 krm svartpeppar
  • 150 g rotselleri
  • 1 gul lök
  • 3 skalade, hela vitlöksklyftor
  • 1.5 hönsbuljongtärning
  • 3 dl vitt vin
  • 7 dl vatten
  • 1 fänkål
  • 1 kg röd lök
  • 150 g skalade morötter
  • 150 g sockerärtor
  • 2 msk hackad, färsk timjan
Örtaioli:
  • 2 dl majonnäs
  • 1 tsk kajennpeppar
  • 2 skalade och pressade vitlöksklyftor
  • 2 dl hackade, färska örter
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Dela kycklingen i delar á 125 g (1 kyckling=ca 8 delar)). Hetta upp olja och smör i en rymlig gryta. Bryn kycklingbitarna på stark värme tills de fått färg, 5-10 minuter. Salta och peppra. Ta 1/3 av rotsellerin, skala och skär den i bitar. Gör likadant med den gula löken. Lägg rotselleri, gul lök, vitlök och timjan i grytan. Tillsätt buljontärningar, vin och vatten. Koka upp och låt småputtra 25-30 minuter under lock.

Örtaiolin

  1. 1

    Blanda under tiden samtliga ingredienser till örtaiolin och ställ kallt.

Tillbaka till grytan

  1. 1

    Ta bort roten och strimla fänkålen fint. Skala rödlöken och strimla de stora lökarna fint, låt de små vara hela. Strimla också resten av rotsellerin, morötter och sockerärter. Ta upp kycklingen ur grytan och lägg på ett fat. Ta sedan upp lök och rotselleri ur grytan så att endast buljongen är kvar. Lägg i alla strimlade grönsaker utom sockerärterna och låt koka några minuter tills de är mjuka. Lägg i kyckling, sockerärter och färsk timjan. Hetta upp.

Servering

Servera med örtaiolin och lantbröd.
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar