Portvins- och fikonmarmelad med valnötter
  • Tid 40 min

Portvins- och fikonmarmelad med valnötter

3.12 (26 betyg)

Gör egen fikonmarmelad och smaksätt den med valnötter, portvin och citron.

  • Tillagningstid 40 min
  • Ingredienser 6

Ingredienser

7 dl
  • 400 g finhackade torkade fikon
  • 175 g råsocker (drygt 2 dl)
  • 3 dl rött portvin
  • 3 dl vatten
  • 1.5 msk färskpressad citronsaft
  • 100 g hackade valnötskärnor
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blanda alla ingredienser utom valnötterna i en tjockbottnad kastrull. Koka ihop och låt sedan sjuda under lock i cirka 20 minuter. Rör om då och då.

  2. 2

    Rör ner valnötterna.

  3. 3

    Häll den heta marmeladen i rena, varma glasburkar, sätt på locket och ställ sedan burkarna upp och ner så att vakuum bildas. På så sätt håller sig en oöppnad burk längre. Oöppnad, helt fylld burk, håller 2–4 månader.

Sätt ett betyg

9 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Eva

    TIPS!!! MIXA fikon, vatten, portvin, citron och socker med en stavmixer. Koka och blanda i nötterna. Marmeladen får då en perfekt konsistens.

  • Caroline

    Tips är att lägga fikonen i blöt några timmar innan! Första gången jag gjorde den gick det inget bra alls, den stod på spisen i en timme men ville inte bli tjockare. Hällde då i lite pektin som senare visade sig vara alldeles för gammalt så det var bara att slänga. Andra gången gick det mycket bättre, då la jag fikonen i blöt några timmar innan och konsistensen blev mycket bättre. Den "gifte ihop" sig bättre då, inte lika bitigt.

  • Ninna/webbredaktionen

    Det ska vara hackade valnötskärnor, vi ändrar direkt.

  • Inga

    Vad är färskpressad valnötskärnor?

Visa fler