Porterstek

Porterstek

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(54)

Genom att köttet kokas i ett speciellt smakrikt spad blir det lika mustigt i smak och färg som en grytstek.

Tillagningstid: 2 timmar
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1.25 kg benfritt nötkött, högrev eller fransyska
  • Kokspad:
  • 1 flaska porter eller mörkt öl (33 cl)
  • 1 dl outspädd svartvinbärssaft
  • 0.75 dl soja
  • 8 torkade enbär
  • 8 svart- eller vitpepparkorn
  • 2 tsk oregano eller timjan
  • 2 skivade gula lökar
  • 3 köttbuljongtärningar
  • Sås:
  • 7 dl vatten och kokspad
  • 4 msk vetemjöl
  • 1.5 dl mellangrädde
  • Tillbehör:
  • 1.6 kg kokt potatis
  • 400 g skivad gurka
  • 500 g kokta haricots verts

Gör så här

  1. Bind ev upp köttbiten med steksnöre. Mät upp allt till kokspadet i en gryta, där köttet ligger trångt. Koka upp spadet. Lägg i köttet och låt det sjuda under lock på svag värme ca 1,5 timme.
  2. Vänd på köttbiten några gånger under tiden, eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet. Prova med en provnål eller sticka. När köttet känns mört är det färdigt. Vill man använda köttermometer ska den visa 75ºC när köttet är klart.
  3. Ta grytan från värmen. Låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter och skär det sedan i tunna skivor. Sila spadet. Späd med vatten och häll allt i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden till en jämn redning. Rör ner den, koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Smaka av.

Servering

Servera köttet varmt eller kallt med varm sås, potatis och grönsaker.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Cecilia

2017-04-11

Mycket god sås blev det! Kanske det skulle tilläggas att det inte står hur mycket av spadet det ska vara av dom 7 dl. Jag tog ca 4 dl spad och 3 dl vatten och det var gott!

Liknande recept

Spara recept

Burgare med röd slaw och stekt bröd

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Koreanska revbensspjäll

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Helstekt fläskfilé och krämig potatisgratäng

Betyg
Betyg
(33)
Spara recept

Köttgryta med körsbärstomater och sugar snaps

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Köttfärspaté

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Japanskt långkok med nudlar

Betyg
Betyg
(51)
Spara recept

Rostade rotfrukter med kassler

Betyg
Betyg
(31)
Porterstek
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 1.25 kg benfritt nötkött, högrev eller fransyska
  • Kokspad:
  • 1 flaska porter eller mörkt öl (33 cl)
  • 1 dl outspädd svartvinbärssaft
  • 0.75 dl soja
  • 8 torkade enbär
  • 8 svart- eller vitpepparkorn
  • 2 tsk oregano eller timjan
  • 2 skivade gula lökar
  • 3 köttbuljongtärningar
  • Sås:
  • 7 dl vatten och kokspad
  • 4 msk vetemjöl
  • 1.5 dl mellangrädde
  • Tillbehör:
  • 1.6 kg kokt potatis
  • 400 g skivad gurka
  • 500 g kokta haricots verts

Porterstek

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(54)

Genom att köttet kokas i ett speciellt smakrikt spad blir det lika mustigt i smak och färg som en grytstek.

Tillagningstid: 2 timmar
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Bind ev upp köttbiten med steksnöre. Mät upp allt till kokspadet i en gryta, där köttet ligger trångt. Koka upp spadet. Lägg i köttet och låt det sjuda under lock på svag värme ca 1,5 timme.
  2. Vänd på köttbiten några gånger under tiden, eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet. Prova med en provnål eller sticka. När köttet känns mört är det färdigt. Vill man använda köttermometer ska den visa 75ºC när köttet är klart.
  3. Ta grytan från värmen. Låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter och skär det sedan i tunna skivor. Sila spadet. Späd med vatten och häll allt i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden till en jämn redning. Rör ner den, koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Smaka av.

Servering

Servera köttet varmt eller kallt med varm sås, potatis och grönsaker.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Cecilia

2017-04-11

Mycket god sås blev det! Kanske det skulle tilläggas att det inte står hur mycket av spadet det ska vara av dom 7 dl. Jag tog ca 4 dl spad och 3 dl vatten och det var gott!

Liknande recept

Spara recept

Burgare med röd slaw och stekt bröd

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Koreanska revbensspjäll

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Helstekt fläskfilé och krämig potatisgratäng

Betyg
Betyg
(33)
Spara recept

Köttgryta med körsbärstomater och sugar snaps

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Köttfärspaté

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Japanskt långkok med nudlar

Betyg
Betyg
(51)
Spara recept

Rostade rotfrukter med kassler

Betyg
Betyg
(31)