Påskbröd
  • Ugn 200º

Påskbröd

3.11 (18 betyg)

Påskbröd bakat med råa ägg i skal är vackert och gott på påskbordet.

  • Ingredienser 8
  • Ugnstemperatur 200º

Tillagningstid: 2,5 timme inkl jäs och ugnstid

Ingredienser

1 st
  • 50 g smör
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 25 g jäst
  • 10 dl vetemjöl
  • 5 ägg, eventuellt
  • mjölk till pensling
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 200° Smält smör och häll i en bunke.

  2. 2

    Tillsätt vatten, socker och salt. Smula ner jästen.

  3. 3

    Häll i mjölet, lite åt gången. Arbeta degen för hand eller i en matberedare. Låt jäsa under bakduk ca 1 tim.

  4. 4

    Lägg varsamt över degen på mjölat bakbord. Skär bort lite av degen till garnering. Gör en rund bulle av resten av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ev ner 3–5 okokta ägg. Rulla garneringsdegen i långa vridna strängar, och lägg runt äggen. Låt jäsa under bakduk 30 min.

  5. 5

    Pensla med mjölk. Grädda brödet i nedre delen av ugnen 30–35 min. Om du vill ha hård skorpa, lägg brödet på ett galler att svalna. Täck brödet med en bakduk för en mjuk skorpa.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Marina

    Mycket gott och festligt påskbröd