Påskäggsbröd
  • Tid 90 min
  • Ugn 225º

Påskäggsbröd

4.25 (8 betyg)

Ett gott och dekorativt bröd till påskmaten.

  • Tillagningstid 90 min
  • Ingredienser 11
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

10 stycken
  • 50 g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl special eller lite mer vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • 1 msk sesamfrö eller vallmofrö
  • 10 värmeljushållare
  • 10 kokta ägg, gärna målade
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Smält fettet i en kastrull. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.

  2. 2

    Knåda degen lätt på bakbänk. Rulla ut till en längd och dela den i lika stora bitar. Rulla ut varje bit till längder, ca 40 cm långa. Sno dem dubbla och forma kransar. Lägg dem på plåtar med bakpapper.

  3. 3

    Om man sätter en tom värmeljushållare i mitten av kransen och fyller den med ris så får man ett hål som kan användas som äggkopp. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.

  4. 4

    Pensla med ägg och strö över sesam- eller vallmofrö. Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar