Påskäggsbröd

Påskäggsbröd

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Påskbröd som även fungerar som äggkoppar. Extra fint om man sätter färgade ägg i dem såklart!

Tillagningstid: 1 tim 30 min
10 stycken
  • 50 g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 msk socker
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl special eller lite mer vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • 1 msk sesamfrö eller vallmofrö
  • 10 värmeljushållare
  • 10 kokta ägg, gärna målade
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.
  2. Knåda degen lätt på bakbänk. Rulla ut till en längd och dela den i lika stora bitar. Rulla ut varje bit till längder, ca 40 cm långa. Sno dem dubbla och forma kransar. Lägg dem på plåtar med bakpapper.
  3. Om man sätter en tom värmeljushållare i mitten av kransen och fyller den med ris så får man ett hål som kan användas som äggkopp. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225º. Pensla med ägg och strö över sesam- eller vallmofrö. Grädda med ljushållarna och riset kvar i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Tips

Har du ingen värmeljushållare kan du göra hålet extra stort innan jäsning.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

Påskäggsbröd
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 50 g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 msk socker
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl special eller lite mer vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • 1 msk sesamfrö eller vallmofrö
  • 10 värmeljushållare
  • 10 kokta ägg, gärna målade
  • 1 tsk salt

Påskäggsbröd

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Påskbröd som även fungerar som äggkoppar. Extra fint om man sätter färgade ägg i dem såklart!

Tillagningstid: 1 tim 30 min
10 stycken

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.
  2. Knåda degen lätt på bakbänk. Rulla ut till en längd och dela den i lika stora bitar. Rulla ut varje bit till längder, ca 40 cm långa. Sno dem dubbla och forma kransar. Lägg dem på plåtar med bakpapper.
  3. Om man sätter en tom värmeljushållare i mitten av kransen och fyller den med ris så får man ett hål som kan användas som äggkopp. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225º. Pensla med ägg och strö över sesam- eller vallmofrö. Grädda med ljushållarna och riset kvar i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Tips

Har du ingen värmeljushållare kan du göra hålet extra stort innan jäsning.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!