Päron- och hallonpaj med kardemummasås
  • Tid 50 min
  • Ugn 175º

Päron- och hallonpaj med kardemummasås

4 (6 betyg)

Pajen funkar förstås med andra frukter och bär. Som äpplen.

  • Tillagningstid 50 min
  • Ingredienser 15
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

8 portioner
  • 200 g kallt tärnat smör
  • 1 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2.5 dl havregryn
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 3 stora skalade klyftade päron
  • 250 g hallon
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk florsocker
Kardemummasås:
  • 5 äggulor
  • 0.75 dl strösocker
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 175°. Blanda smöret med de torra ingredienserna till degen. Arbeta degen med fingrarna till en fint smul.

  2. 2

    Lägg 2/3 av smuldegen i en form med löstagbara kanter, ca 26 cm i diameter. Tryck ut degen ordentligt i botten och 2 cm upp på kanterna. Fördela päron och hallon ovanpå och strö över strösockret. Toppa med resten av smuldegen. Grädda mitt i ugnen ca 40 min.

Kardemummasås:

  1. 1

    Vispa äggulor och socker pösigt. Koka upp grädde, mjölk och kardemumma. Dra av från värmen. Vispa ner äggsmeten i kastrullen. Värm försiktigt under vispning tills den tjocknat, vid 82°. Servera varm eller kall.

  2. 2

    Servera pajen med kardemummasås och pudra ev florsocker över vid servering.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Var försiktig när du gör såsen. Om den blir för varm kan den bli till ”omelett”.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Rebecca

    Så himla himla gott!

  • Frida

    Kan man utesluta havre och grädde utan kolaps?

  • Emma

    Pajen var jättegod! Kardemummasåsen passade utmärkt till