Paella med saffran

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(1)

Paella är en spansk klassiker som kräver lite pyssel, men smaken av skaldjur och saffran är fantastisk. Recept av Erik Videgård.

Tillagningstid: 1 timme
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1.5 dl olivolja
  • 2 dl passerade tomater
  • 0.5 tsk rökt paprikapulver
  • 0.5 tsk salt
  • 1 g saffran
  • 5 dl avorioris eller carnaroli
  • 300 g förkokt bläckfisk, i bitar
  • 200 g frysta wannameiräkor, tinade (råa el kokta)
  • 500 g kokta havskräftor (tinade om frysta)
  • 4 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 1 tsk chiliflakes
  • Fond
  • 20 g färsk ingefära, i tunna skivor
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 2 stjärnanis
  • 3 msk konc fiskfond
  • 2 dl vitt vin
  • 1 liter vatten
  • 1 kg blåmusslor (1 nät)
  • Tillservering
  • aioli och citron

Gör så här

  1. Koka upp vatten, vin, fond, torrakryddor och ingefära. Låt sjuda ca 20 min.
  2. Skrubba musslorna rena och släng de trasiga. Lägg musslorna i buljongen och låt koka under lock ca 4 min.
  3. Sila fonden i en kanna och släng ingefäran och de musslor sominte öppnat sig. Pilla ut ca 2/3 av musslorna ur sina skal.
  4. Hetta upp olja, chili och vitlök i en stor panna. Stek hastigt delade havskräftor och lägg åt sidan med musslorna.
  5. Stek räkor och bläckfisk på hög värme och lägg åt sidanmed resten av skaldjuren.Sänk värmen och häll ev i mer olja.
  6. Fräs riset under omrörning tills det är lätt genomskinligt.Tillsätt saffran, salt, ev paprikapulver,passerade tomater och lite fond.
  7. Rör om och låt riset småputtra. Häll i mer fond allteftersom det kokar in i riset.
  8. Vänd ner alla skaldjur med den sista skvätten fond och servera när allt är varmt, riskornen mjuka men med tuggmotstånd i mitten.Servera med en klick aioli och citron.

Tips

Välj MSC-, ASC- eller KRAV- märktaskaldjur så vet du att de är från certifierade fiskodlingar.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Räktacos

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Musslor med bacon och rotfrukter

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Musselpasta med bacon

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Risnudelsallad med kokos- och limeräkor

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Musslor i tomatsås

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Morotssoppa med räkor

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Crêpes med mussel- och skaldjursfyllning

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Klassisk paella

Betyg
Betyg
(14)
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 1.5 dl olivolja
  • 2 dl passerade tomater
  • 0.5 tsk rökt paprikapulver
  • 0.5 tsk salt
  • 1 g saffran
  • 5 dl avorioris eller carnaroli
  • 300 g förkokt bläckfisk, i bitar
  • 200 g frysta wannameiräkor, tinade (råa el kokta)
  • 500 g kokta havskräftor (tinade om frysta)
  • 4 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 1 tsk chiliflakes
  • Fond
  • 20 g färsk ingefära, i tunna skivor
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 2 stjärnanis
  • 3 msk konc fiskfond
  • 2 dl vitt vin
  • 1 liter vatten
  • 1 kg blåmusslor (1 nät)
  • Tillservering
  • aioli och citron

Paella med saffran

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(1)

Paella är en spansk klassiker som kräver lite pyssel, men smaken av skaldjur och saffran är fantastisk. Recept av Erik Videgård.

Tillagningstid: 1 timme
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Koka upp vatten, vin, fond, torrakryddor och ingefära. Låt sjuda ca 20 min.
  2. Skrubba musslorna rena och släng de trasiga. Lägg musslorna i buljongen och låt koka under lock ca 4 min.
  3. Sila fonden i en kanna och släng ingefäran och de musslor sominte öppnat sig. Pilla ut ca 2/3 av musslorna ur sina skal.
  4. Hetta upp olja, chili och vitlök i en stor panna. Stek hastigt delade havskräftor och lägg åt sidan med musslorna.
  5. Stek räkor och bläckfisk på hög värme och lägg åt sidanmed resten av skaldjuren.Sänk värmen och häll ev i mer olja.
  6. Fräs riset under omrörning tills det är lätt genomskinligt.Tillsätt saffran, salt, ev paprikapulver,passerade tomater och lite fond.
  7. Rör om och låt riset småputtra. Häll i mer fond allteftersom det kokar in i riset.
  8. Vänd ner alla skaldjur med den sista skvätten fond och servera när allt är varmt, riskornen mjuka men med tuggmotstånd i mitten.Servera med en klick aioli och citron.

Tips

Välj MSC-, ASC- eller KRAV- märktaskaldjur så vet du att de är från certifierade fiskodlingar.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Räktacos

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Musslor med bacon och rotfrukter

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Musselpasta med bacon

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Risnudelsallad med kokos- och limeräkor

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Musslor i tomatsås

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Morotssoppa med räkor

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Crêpes med mussel- och skaldjursfyllning

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Klassisk paella

Betyg
Betyg
(14)