
Paella med saffran
Betyg (1-5):
Paella är en spansk klassiker som kräver lite pyssel, men smaken av skaldjur och saffran är fantastisk. Recept av Erik Videgård.
Tillagningstid: 1 timme
6 portioner
- 1.5 dl olivolja
- 1 tsk chiliflakes
- 4 vitlöksklyftor, tunt skivade
- 500 g kokta havskräftor (tinade om frysta)
- 200 g frysta wannameiräkor, tinade (råa el kokta)
- 300 g förkokt bläckfisk, i bitar
- 5 dl avorioris eller carnaroli
- 1 g saffran
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk rökt paprikapulver
- 2 dl passerade tomater
- Fond
- 1 liter vatten
- 2 dl vitt vin
- 3 msk konc fiskfond
- 2 stjärnanis
- 2 tsk fänkålsfrö
- 1 tsk chiliflakes
- 20 g färsk ingefära, i tunna skivor
- 1 kg blåmusslor (1 nät)
- Tillservering
- aioli och citron
Gör så här
- Koka upp vatten, vin, fond, torrakryddor och ingefära. Låt sjuda ca 20 min.
- Skrubba musslorna rena och släng de trasiga. Lägg musslorna i buljongen och låt koka under lock ca 4 min.
- Sila fonden i en kanna och släng ingefäran och de musslor sominte öppnat sig. Pilla ut ca 2/3 av musslorna ur sina skal.
- Hetta upp olja, chili och vitlök i en stor panna. Stek hastigt delade havskräftor och lägg åt sidan med musslorna.
- Stek räkor och bläckfisk på hög värme och lägg åt sidanmed resten av skaldjuren.Sänk värmen och häll ev i mer olja.
- Fräs riset under omrörning tills det är lätt genomskinligt.Tillsätt saffran, salt, ev paprikapulver,passerade tomater och lite fond.
- Rör om och låt riset småputtra. Häll i mer fond allteftersom det kokar in i riset.
- Vänd ner alla skaldjur med den sista skvätten fond och servera när allt är varmt, riskornen mjuka men med tuggmotstånd i mitten.Servera med en klick aioli och citron.
Tips

Välj MSC-, ASC- eller KRAV- märktaskaldjur så vet du att de är från certifierade fiskodlingar.
Paella med saffran
Betyg (1-5):
Paella är en spansk klassiker som kräver lite pyssel, men smaken av skaldjur och saffran är fantastisk. Recept av Erik Videgård.
Tillagningstid: 1 timme
6 portioner
Gör så här
- Koka upp vatten, vin, fond, torrakryddor och ingefära. Låt sjuda ca 20 min.
- Skrubba musslorna rena och släng de trasiga. Lägg musslorna i buljongen och låt koka under lock ca 4 min.
- Sila fonden i en kanna och släng ingefäran och de musslor sominte öppnat sig. Pilla ut ca 2/3 av musslorna ur sina skal.
- Hetta upp olja, chili och vitlök i en stor panna. Stek hastigt delade havskräftor och lägg åt sidan med musslorna.
- Stek räkor och bläckfisk på hög värme och lägg åt sidanmed resten av skaldjuren.Sänk värmen och häll ev i mer olja.
- Fräs riset under omrörning tills det är lätt genomskinligt.Tillsätt saffran, salt, ev paprikapulver,passerade tomater och lite fond.
- Rör om och låt riset småputtra. Häll i mer fond allteftersom det kokar in i riset.
- Vänd ner alla skaldjur med den sista skvätten fond och servera när allt är varmt, riskornen mjuka men med tuggmotstånd i mitten.Servera med en klick aioli och citron.
Tips

Välj MSC-, ASC- eller KRAV- märktaskaldjur så vet du att de är från certifierade fiskodlingar.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!