Paella med saffran

Paella med saffran

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(2)

Paella är en spansk klassiker som kräver lite pyssel, men smaken av skaldjur och saffran är fantastisk. Recept av Erik Videgård.

Tillagningstid: 1 timme
6 portioner
  • 1.5 dl olivolja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 4 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 500 g kokta havskräftor (tinade om frysta)
  • 200 g frysta wannameiräkor, tinade (råa el kokta)
  • 300 g förkokt bläckfisk, i bitar
  • 5 dl avorioris eller carnaroli
  • 1 g saffran
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk rökt paprikapulver
  • 2 dl passerade tomater
  • Fond
  • 1 liter vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 3 msk konc fiskfond
  • 2 stjärnanis
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk chiliflakes
  • 20 g färsk ingefära, i tunna skivor
  • 1 kg blåmusslor (1 nät)
  • Tillservering
  • aioli och citron

Gör så här

  1. Koka upp vatten, vin, fond, torrakryddor och ingefära. Låt sjuda ca 20 min.
  2. Skrubba musslorna rena och släng de trasiga. Lägg musslorna i buljongen och låt koka under lock ca 4 min.
  3. Sila fonden i en kanna och släng ingefäran och de musslor sominte öppnat sig. Pilla ut ca 2/3 av musslorna ur sina skal.
  4. Hetta upp olja, chili och vitlök i en stor panna. Stek hastigt delade havskräftor och lägg åt sidan med musslorna.
  5. Stek räkor och bläckfisk på hög värme och lägg åt sidanmed resten av skaldjuren.Sänk värmen och häll ev i mer olja.
  6. Fräs riset under omrörning tills det är lätt genomskinligt.Tillsätt saffran, salt, ev paprikapulver,passerade tomater och lite fond.
  7. Rör om och låt riset småputtra. Häll i mer fond allteftersom det kokar in i riset.
  8. Vänd ner alla skaldjur med den sista skvätten fond och servera när allt är varmt, riskornen mjuka men med tuggmotstånd i mitten.Servera med en klick aioli och citron.

Tips

Välj MSC-, ASC- eller KRAV- märktaskaldjur så vet du att de är från certifierade fiskodlingar.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Paella med saffran
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 1.5 dl olivolja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 4 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 500 g kokta havskräftor (tinade om frysta)
  • 200 g frysta wannameiräkor, tinade (råa el kokta)
  • 300 g förkokt bläckfisk, i bitar
  • 5 dl avorioris eller carnaroli
  • 1 g saffran
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk rökt paprikapulver
  • 2 dl passerade tomater
  • Fond
  • 1 liter vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 3 msk konc fiskfond
  • 2 stjärnanis
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk chiliflakes
  • 20 g färsk ingefära, i tunna skivor
  • 1 kg blåmusslor (1 nät)
  • Tillservering
  • aioli och citron

Paella med saffran

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(2)

Paella är en spansk klassiker som kräver lite pyssel, men smaken av skaldjur och saffran är fantastisk. Recept av Erik Videgård.

Tillagningstid: 1 timme
6 portioner

Gör så här

  1. Koka upp vatten, vin, fond, torrakryddor och ingefära. Låt sjuda ca 20 min.
  2. Skrubba musslorna rena och släng de trasiga. Lägg musslorna i buljongen och låt koka under lock ca 4 min.
  3. Sila fonden i en kanna och släng ingefäran och de musslor sominte öppnat sig. Pilla ut ca 2/3 av musslorna ur sina skal.
  4. Hetta upp olja, chili och vitlök i en stor panna. Stek hastigt delade havskräftor och lägg åt sidan med musslorna.
  5. Stek räkor och bläckfisk på hög värme och lägg åt sidanmed resten av skaldjuren.Sänk värmen och häll ev i mer olja.
  6. Fräs riset under omrörning tills det är lätt genomskinligt.Tillsätt saffran, salt, ev paprikapulver,passerade tomater och lite fond.
  7. Rör om och låt riset småputtra. Häll i mer fond allteftersom det kokar in i riset.
  8. Vänd ner alla skaldjur med den sista skvätten fond och servera när allt är varmt, riskornen mjuka men med tuggmotstånd i mitten.Servera med en klick aioli och citron.

Tips

Välj MSC-, ASC- eller KRAV- märktaskaldjur så vet du att de är från certifierade fiskodlingar.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!