Mesquitegrillad fjordlax
  • Tid 45 min

Mesquitegrillad fjordlax

4 (3 betyg)

Helgrillad laxhalva ingniden i god het kryddmix.

  • Tillagningstid 45 min
  • Ingredienser 5

Ingredienser

8 portioner
  • 1.3 kg benfri laxfilé med skinn
Jonas spice rub:
  • 4 tsk gourmetsalt
  • 1 msk nymald svartpeppar
  • 0.5 tsk kajennpeppar
  • 0.5 tsk socker
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Du behöver en stor klotgrill och briketter eller ved. Alternativt en gasolgrill med lock. Blötlagda tunna vedbitar av mesquite eller annat hårt lövträd.

Jonas spice rub

  1. 1

    Smula sönder saltflingorna och blanda med övriga ingredienser. Förvara i en burk med lock och låt stå mörkt och svalt.

  2. 2

    Skär ett grovt rutmönster med skåror i skinnet ner mot köttet. Gnid in laxfilé generöst med kryddblandningen och se till att kryddorna även hamnar i skårorna.

  3. 3

    Låt briketterna brinna ner till en askgrå glödbädd i ena delen av grillen. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket. Stäm av värmen, cirka 130º är bra. Lägg ett par vedbitar på glödbädden. Placera laxfilén med skinnsidan nedåt i grillen så att den tillagas med indirekt glödvärme. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket.

  4. 4

    Tillför eventuellt mer ved till glöden ifall röken avtar. Laxfilén är färdig efter cirka 45 minuter när skinnet lossnar lätt från köttet.

Servering

Servera med färskpotatis, sallad och yoghurtsås.
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar