Marinerade fläskfiléspett med sommarprimörer
Marinerade fläskfiléspett med sommarprimörer
  • Tid 5 tim

Marinerade fläskfiléspett med sommarprimörer

3.75 (8 betyg)

  • Tillagningstid 5 tim
  • Ingredienser 24

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g putsad fläskfilé
  • 8 grillspett
Marinad:
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk chilisås
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 1 msk senap
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 2 msk rökig whisky
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
Primörer:
  • 250 g färsk potatis
  • 350 g små morötter i ett knippe
  • 350 g små rödbetor i ett knippe
  • 100 g haricots verts
  • 250 g färsk sparris
  • 200 g vårlök
Tomataioli:
  • 1 ägg
  • 2 tsk färskpressad citronsaft eller vinäger
  • 1 tsk senap, gärna fransk
  • 1 krm salt
  • 1.5 dl olja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2.5 msk stark tomatsås t ex salsa eller chilisås
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär köttet i bitar och trä upp på spetten. Blanda alla ingrediensertill marinaden. Häll över spetten och marinera ca 5 timmar, gärna längre.

Aioli

  1. 1

    Blanda äggula, citron eller vinäger, senap och salt. Vispa i olja droppvis och sedan i en fin stråle. Smaksätt med vitlök och tomatsås.

  2. 2

    Koka upp vatten med 2 tsk salt/liter vatten i 3 kastruller. Koka rödbetorna för sig ca 20 minuter. Spola i kallt vattenoch gnid av skalet. Koka potatisen ca 10 minuter, lägg i morötterna när 5 minuter återstår. I tredje kastrullen kokasl öken ca 5 minuter, sparris och haricots verts 3 minuter. Lägg upp på fat och håll varmt under folie.

  3. 3

    Grilla spetten 3-4 minuter/sida. Servera fläskfiléspetten med primörerna och tomataiolin.

Servering

Det här är en smakrik och kraftfull kryddning där vi känner både rök från whiskyn, senap, tomat och chili. Här får man inte vara försiktig i sitt vinval utan bör välja ett kraftfullt och gärna lite stramt rött vin.
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar