Marinerad lax med ponzu

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(9)

Lax i god marinad med mirin, soja och sesamolja tillsammans med ponzusås. Toppa med rom, sesamfrön, salladslök och ärtskott. Gott med smak av Japan!

Tillagningstid: 40 min + 1 dygn att marinera
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 4 Portioner:
  • 500 g laxfilé (gärna "Finest" eller liknande fin bit på filén)
  • 2 dl mirin
  • 2 dl japansk soja
  • 0.5 msk sesamolja
  • 50 g laxrom
  • Ponzu:
  • 1 dl japansk soja
  • 0.5 dl citronsaft
  • 0.5 strimlad röd chili
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk finhackad ingefära
  • Till servering:
  • 250 g rättika
  • 0.5 gurka
  • 2 salladslökar
  • 20 g ärtskott, vattenkrasse eller mangold
  • 1 msk torrostade sesamfrön

Gör så här

  1. Skär laxen i 4 bitar.Blanda mirin, soja och sesamoljai en bunke.Koka upp en kastrull med vatten.Doppa laxbitarna 6 sekunder. Lyft upp dem med en hålslev och lägg dem i sojablandningen. Låt marinera i kylen 1 dygn. Vänd gärna laxen efter halva tiden.

Ponzu

  1. Blanda alla ingredienser tillponzun. Marinera laxromen i ½ dl av ponzun i kylen ca 1 timme.
  2. Skala och hyvla rättikan i bredastrimlor med en potatisskalareeller osthyvel. Dela i ca 5 cm långa bitar och skär sedan bitarna i tunna strimlor. Lägg strimlorna i en bunke med kallt vatten i kylskåpet fram tillservering.
  3. Skala och skär gurkan på längden.Gröp ut kärnorna med en sked och tärna gurkan i 0,5 cm små kuber.

Till servering

  1. Häll av vattnet från rättikan. Skär laxbitarna i 0,5 cm skivor på snedden mot laxens lameller. Lägg lax, rättikaoch gurka på ett serveringsfat.Toppa laxen med rom, sesamfrön, salladslök och ärtskott. Doppa laxeni resterande ponzusås vid servering.

Tips

Enligt Livsmedelsverketär det inte längre nödvändigtatt frysa lax som ska ätas rå.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ida

2020-08-29

Ett litet korr bara: Mirinmarinerad (ist. för marin)

Liknande recept

Spara recept

Krämig citrongrässill

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Brötchen med lax och färskost

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Gravad lax med rosépeppar

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Lax med sesamfrön

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Laxtartar till förrätt

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Ansjovisröra med brynt smör

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Filodegsknyten med Västerbottensost

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Calamari med panko

Betyg
Betyg
(5)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 4 Portioner:
  • 500 g laxfilé (gärna "Finest" eller liknande fin bit på filén)
  • 2 dl mirin
  • 2 dl japansk soja
  • 0.5 msk sesamolja
  • 50 g laxrom
  • Ponzu:
  • 1 dl japansk soja
  • 0.5 dl citronsaft
  • 0.5 strimlad röd chili
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk finhackad ingefära
  • Till servering:
  • 250 g rättika
  • 0.5 gurka
  • 2 salladslökar
  • 20 g ärtskott, vattenkrasse eller mangold
  • 1 msk torrostade sesamfrön

Marinerad lax med ponzu

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(9)

Lax i god marinad med mirin, soja och sesamolja tillsammans med ponzusås. Toppa med rom, sesamfrön, salladslök och ärtskott. Gott med smak av Japan!

Tillagningstid: 40 min + 1 dygn att marinera
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär laxen i 4 bitar.Blanda mirin, soja och sesamoljai en bunke.Koka upp en kastrull med vatten.Doppa laxbitarna 6 sekunder. Lyft upp dem med en hålslev och lägg dem i sojablandningen. Låt marinera i kylen 1 dygn. Vänd gärna laxen efter halva tiden.

Ponzu

  1. Blanda alla ingredienser tillponzun. Marinera laxromen i ½ dl av ponzun i kylen ca 1 timme.
  2. Skala och hyvla rättikan i bredastrimlor med en potatisskalareeller osthyvel. Dela i ca 5 cm långa bitar och skär sedan bitarna i tunna strimlor. Lägg strimlorna i en bunke med kallt vatten i kylskåpet fram tillservering.
  3. Skala och skär gurkan på längden.Gröp ut kärnorna med en sked och tärna gurkan i 0,5 cm små kuber.

Till servering

  1. Häll av vattnet från rättikan. Skär laxbitarna i 0,5 cm skivor på snedden mot laxens lameller. Lägg lax, rättikaoch gurka på ett serveringsfat.Toppa laxen med rom, sesamfrön, salladslök och ärtskott. Doppa laxeni resterande ponzusås vid servering.

Tips

Enligt Livsmedelsverketär det inte längre nödvändigtatt frysa lax som ska ätas rå.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ida

2020-08-29

Ett litet korr bara: Mirinmarinerad (ist. för marin)

Liknande recept

Spara recept

Krämig citrongrässill

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Brötchen med lax och färskost

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Gravad lax med rosépeppar

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Lax med sesamfrön

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Laxtartar till förrätt

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Ansjovisröra med brynt smör

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Filodegsknyten med Västerbottensost

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Calamari med panko

Betyg
Betyg
(5)